REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
nietoper napisał(a):Ogólnie rzecz biorąc takie płukanie silnika też należy umiejętnie wykonać, bo samo wlanie i przepłukanie może bardziej zaszkodzić niż pomóc, czasem przy dużych przebiegach silników może nagromadzić się po płukaniu tyle szlamu że bez pomocy mechanika się nie obędzie - bo trzeba oczyścić jakoś ten szlam fizycznie, czyli np. rozkręcić miskę olejową, oczyścić tzw. Smoka...
dingo82 napisał(a):czyli formalnie rzecz biorąc, nawet laik sobie poradzi z taką płukanką?
A powiedz mi czy jest to zabieg konieczny . Od czego to zależy ? Wiele motorów trafia do mnie pod opiekę i przy wymianie oleju na ten co był nie ma problemów. Trafiła się jednak perełkaoldstaszek napisał(a):Stosowanie preparatów czyszcząco=płuczących układ smarowania silnika jest ze wszech maiar wskazany
bonifacy napisał(a):A powiedz mi czy jest to zabieg konieczny . Od czego to zależy ?
No sorry , przepraszamoldstaszek napisał(a):Poproszę o wyjaśnienie "zassany filtr oleju" - nie spotykam konstrukcji układu smarowania silników, gdzie pompa oleju ciągnie
No zgadza się ale dlaczego wkład " zacisnęło " od brudu , zablokowania i spadło ciśnienie ? Czyżby nie zadziałał zawór bocznikujący ?oldstaszek napisał(a):Dzisiejsze rozwiązania konstrukcyjne preferują JEDEN filtr oleju - przegrodowy z zaworem bocznikującym na wypadek jego zablokowania