Zatankowałem źle paliwo - benzynę do diesla

15 Sty 2020, 21:33

Witam państwa
Ostatnio przez pomyłkę brat zamiast ON wlal do Forda Mondeo Mk4 1.8 tdci 2007
Benzyne ok 20l na 5 l diesla które bylo w baku i nie zorientował się po czym odpalił samochód przejechał pareset metrów po czym auto zgaslo. Wiem że wina jest z jego strony. Sprowadzilismy na holu auto po czym odrazu wypompowalismy paliwo przeplukalismy wszystko i wyczyscilismy filtr. Po wszystkim wlalismy ON i odpalilsmy samochód. Mechanik kolega kazał wlać do zbiornika 1.5l mix Olu tego oleju do dwusuwa po czym zatankowac to pełna. Kazał po 50 km sprawdzić filtr paliwa. Niestety znalazły się tam malutkie opiłki wielkości malutkich ziarenek piasku. Mówi że to już koniec i silnik pewnie do wymiany. Stąd moje pytanie czy jest jeszcze szansa że te opiłki są nieszkodliwe. Z góry dzięki za odp
adriand99
Nowicjusz

• 15 Sty 2020, 21:56

A jak pracuje silnik po odpaleniu już na docelowym paliwie?

adriand99 napisał(a):Niestety znalazły się tam malutkie opiłki wielkości malutkich ziarenek piasku. Mówi że to już koniec i silnik pewnie do wymiany. Stąd moje pytanie czy jest jeszcze szansa że te opiłki są nieszkodliwe.
    Czy filtr był wymieniany wraz ze spuszczeniem paliwa z baku?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

15 Sty 2020, 22:00

opiłki to może stara sprawa bo ten układ miał tą przypadłość, zmieniać często filtr i kontrolować go przy okazji i pojezdzi a w razie awarii to nowe wtryski i dalej jeździsz
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Sty 2020, 23:15

Nie filtr stary przeczyszczony ale jutro będzie drugi nowy.
    adriand99
    Nowicjusz

15 Sty 2020, 23:19

Silnik pracuje normalnie jedynie na początku miał taki glosniejszy dźwięk i przez chwilę obroty skakał i opadły ale jak narazie jest w porządku poprostu martwiłem się tymi opilkami bo wszyscy mówią że zaraz się pompa zepsuje i potem to już kaplica. I cos że wtrysku do wymiany jak chce to ratować.
    adriand99
    Nowicjusz

15 Sty 2020, 23:23

Przepraszam że nie mogę jakoś odpowiedzieć z cytatem jestem nowy 8 nie ogarniam. Słyszałem że wtryskowe nie da rady wymienić na nowe bo każdy samochód ma inne klucze na nich i jak bym chciał wymienić to nie będzie działać i jedynie można je zregenerować.
    adriand99
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Francuskie dotacje na wymianę aut
      Francuski rząd wprowadził w 2020 roku dotację na zezłomowanie starego auta i zakup mniej emisyjnego samochodu. Premia wynosi 3000 euro na auto spalinowe lub hybrydowe o emisji CO2 poniżej 137 g/km oraz 5000 euro na pojazd ...

16 Sty 2020, 00:11

Nowe też da się założyć tylko trzeba kodować. Nie przejmuj się tym narazie, zmieniaj często filtr, co kilka tysięcy i wytrzyma, wiadomo jak pompa opiłkuje to już bliżej niż dalej ale wszystko da się ogarnąć
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Sty 2020, 00:58

A no dziękuję za informację. Nieukrywam że kolega mnie straszy że lepiej nie ruszać bo każdy km to km bliżej końca. Ze on miał tak w mercedesie tylko dodatkowo turbo zepsute i potem wszystko padło.
    adriand99
    Nowicjusz

16 Sty 2020, 08:47

Ale to nawet jakby Ci padło to nie będzie tak że Ci zgaśnie na środku drogi i koniec, silnik zacznie głośniej pracować, pojawią się problemy z odpalaniem, na zimnym może nie pracować jak trzeba.... Do tego czasu sobie jeździj bo może to się stać za tydzień albo rok.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika