12 Mar 2018, 12:24
Witam. Mam pewien problem, mianowicie gdy zakupiłem golfa 4 1.9 TDI 90 km to turbo praktycznie nie działało, prędkość maksymalna to była 130 a o zwinności nawet nie było mowy. Postanowiłem wymienić w nim rozrząd, pompę wody, pompę vacuum I samochód odżył. Zbiera się ładnie, vmax też podrósł, nie dymi, nie kopci, ale występuje dziwny problem mianowicie uczucie tak jakby turbo się przytykalo i w ogóle nie ma mocy (czyli tak samo jak było przed wymiana pompy vacuum), pomaga wyłączenie silnika i włączenie, potem problem też może się pojawic. Nie ma oznakow wycieku oleju, płynów. Odkąd go kupiłem lałem do niego ON Verva ze stacji Orlen. Ostatnio zacząłem lać ekodiesla z Orlenu.
Tak offtopicowo, dzisiaj jechalem do szkoły i zatrzymałem się przed rondem, jak ruszyłem z jedynki to samochód zaczął kopcić białym dymem, nie miał mocy (max 1,2-1,3 tys obr) i po pewnym czasie puściło (jakoś 10 sekund) i przestał wydobywać się biały dym. Co to mogło być? Się przytkało coś czy jak? Samochód chodzi normalnie, zbiera się jak powinien się zbierać, wszystko jest sprawne.