Zawieszenie penumatyczne jeep grand cherokee Summit 2014

23 Lip 2023, 09:32

Dzień dobry,
mam kilka pytań do zawieszenia pneumatycznego w moim autku. Auto to jak w tytule jeep grand cherokee 2014 summit przebieg 200 tysięcy z małymi groszami.
Wymianę 2 tylnych poduszek zawieszenia mam już za sobą (zostały wymienione profilaktycznie bo nazbierały bardzo dużo syfu i były "wżery" na gumie) więc jeden problem z głowy.

Gorzej jeżeli chodzi o przód, sama pneumatyka działa dobrze, nie wyskakują żadne błędy, autko nie opada po kilku dniach postoju ( z przodu miech jest inaczej zbudowany, ma osłony i nie łapie tyle syfu co tylny) gorzej z samym amortyzatorem który jest w poduszce pneumatycznej, od kilku miesięcy jest zapocony, więc trzeba by go było wymienić. I tutaj są właśnie moje pytania. Jeśli mam do wymiany amortyzator czy mogę wymienić z kolumny pneumatycznej sam amortyzator gazowy i zostawić starą poduchę jeśli na tą chwile nie wykazuje znacznego zużycia. Gdzieś już nie pamiętam gdzie w serwisie mówili mi że fizycznie nie da się tego zrobić. Dokopałem się też do pdfa serwisowego od aso który mówi że to jest jeden element i nie można z nim nic robić, ale wiadomo jak jest z zaleceniami aso. Mimo tego można kupić samą poduszkę na przód bez amortyzatora, który dopiero trzeba wsadzić, więc chyba się jednak da.

Zapytam też się czy miał ktoś styczność z zamiennikami całej kolumny, nie boję się zamienników ale boje się najtańszych zamienników, latają jakieś po 2 tysiące, to najtańsze albo jedne z najtańszych zamienników, patrzyłem też na jakiegoś arnota za 4100 - cena trochę sroga jak na zamiennik ale czy za ceną idzie jakość? Jeśli ktoś miał z nim styczność to proszę o komentarz.
Z góry dziękuję
radek26
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 faktów na temat programu ogniw paliwowych Hyundaia
    Do końca 2015 roku na europejskich drogach pojawi się 250 egzemplarzy modelu Hyundai ix35 Fuel Cell napędzanego ogniwami paliwowymi. Do końca 2015 roku do europejskich klientów trafi 250 egzemplarzy modelu Hyundai ...
    Wywrotki giganty to największe ciężarówki na świecie
    Wozidła sztywnoramowe to największe na świecie pojazdy kołowe. Ładowność największych z nich znacznie przekracza 300 t, a wielkość odpowiada dużemu jednorodzinnemu domowi. Zbudowanie tak imponujących rozmiarami pojazdów ...