REKLAMA
Dzień dobry,
mam kilka pytań do zawieszenia pneumatycznego w moim autku. Auto to jak w tytule jeep grand cherokee 2014 summit przebieg 200 tysięcy z małymi groszami.
Wymianę 2 tylnych poduszek zawieszenia mam już za sobą (zostały wymienione profilaktycznie bo nazbierały bardzo dużo syfu i były "wżery" na gumie) więc jeden problem z głowy.
Gorzej jeżeli chodzi o przód, sama pneumatyka działa dobrze, nie wyskakują żadne błędy, autko nie opada po kilku dniach postoju ( z przodu miech jest inaczej zbudowany, ma osłony i nie łapie tyle syfu co tylny) gorzej z samym amortyzatorem który jest w poduszce pneumatycznej, od kilku miesięcy jest zapocony, więc trzeba by go było wymienić. I tutaj są właśnie moje pytania. Jeśli mam do wymiany amortyzator czy mogę wymienić z kolumny pneumatycznej sam amortyzator gazowy i zostawić starą poduchę jeśli na tą chwile nie wykazuje znacznego zużycia. Gdzieś już nie pamiętam gdzie w serwisie mówili mi że fizycznie nie da się tego zrobić. Dokopałem się też do pdfa serwisowego od aso który mówi że to jest jeden element i nie można z nim nic robić, ale wiadomo jak jest z zaleceniami aso. Mimo tego można kupić samą poduszkę na przód bez amortyzatora, który dopiero trzeba wsadzić, więc chyba się jednak da.
Zapytam też się czy miał ktoś styczność z zamiennikami całej kolumny, nie boję się zamienników ale boje się najtańszych zamienników, latają jakieś po 2 tysiące, to najtańsze albo jedne z najtańszych zamienników, patrzyłem też na jakiegoś arnota za 4100 - cena trochę sroga jak na zamiennik ale czy za ceną idzie jakość? Jeśli ktoś miał z nim styczność to proszę o komentarz.
Z góry dziękuję