Zbieżność Astra F - jak samemu ustawić zbieżność?

14 Mar 2013, 11:52

Witam. Mam dość dziwne pytanie. Mianowicie chodzi o to że muszę ustawić zbieżność w mojej astrze f. Stwierdziłem że mimo iż nie mam do tego urządzeń to nie po to kończyłem mechanika żeby oddawać samochód do warsztatu;) samochód ściąga w prawo więc wymyśliłem że ustawię to mierząc rozstaw kół:D rozstaw kół osi przedniej w astrze wynosi 1430cm. (tzn. powinien tyle wynosić), więc jesli będzie mniejszy to znaczy że lewe koło ucieka w prawo, a jeśli większy to prawe:D więc trzeba ustawić na równe 1430 a potem jeśli będzie w którąś ściągać to obydwa koła trzeba przesunąć w odpowiednią stronę i tak ustawiać aż będzie dobrze:D Co o tym myślicie? Pozdrawiam:D
Prochu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 09 1993
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

14 Mar 2013, 16:20

Szczerze mam ci napisać? Lepiej jedz na warsztat, co ma do tego sprzęt.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Mar 2013, 19:08

Eee tam, zdaję sobie sprawę że nie ustawie zbieżności idealnie, ale przynajmniej nie będzie ściągało i zdzierało opon;)
Prochu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 09 1993
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.6 75KM
Rok produkcji: 1995

15 Mar 2013, 11:07

No c.óz, w takim razie potrzebne ci są albo idealnie proste listewki, takie, żeby starczyło od jednego koła do drugiego, albo sznurek, albo dwie rurki, gdzie jedna wchodziłaby w drugą, lasery ( takie dla dzieci ). W necie jest całkiem sporo jak to samemu zrobić, więc poczytaj :
http://forum.vw-passat.pl/threads/10973 ... -to-samemu
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic274846.html
http://auta-zabytkowe.wieszjak.pl/resta ... zadow.html
No i całe mnóstwo innych podobnych art. Wystarczy tylko chcieć :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Mar 2013, 11:09

Dokładnie, najlepiej dociąć sobie listewki na odpowiednią długość.
Jesteś po mechanice i nie wiesz jak zbieżność ustawić? To czego tam uczą?:D
Jarnold
Nowicjusz

Zdjęcia: 70
Miejscowość: Lędziny

23 Mar 2013, 20:29

Prochu napisał(a):Eee tam, zdaję sobie sprawę że nie ustawie zbieżności idealnie, ale przynajmniej nie będzie ściągało i zdzierało opon;)
Widzę ze nie masz "zielonego"pojęcia co moze być przyczyną ściągania...Owszem prawidlowe ustawienie zbieznosci będzie zapobigało nadmiernemu "zdzieraniu"opon ale nigdy sciaganiu...Przyczyną sciagania są całkiem inne parametry przedniego zawieszenia/kąt pochylenia kola,wyprzedzenie sworznia zwrotnicy/...oraz stan ogumienia.... :!: :!: Panowie czas pomiaru parametrow geometryczych pojazdu na "listewke"lub inny tudziez przyrząd wlasnego pomysłu juz dawno minął...Czasy te dotyczą kiedy mielismy do czynienia z "krolowa szos"Syrena105" lub z Guciem"F126P"....Jezeli cos na ten temat chczecie się dowiedziec to trzeba odwiedzic SKP lub firmy które zajmują się tym tematem profesjonalnie.Profesjonalny pomiar dotyczy wszystkich 4 kól pojazdu i parametrow geometrycznych całego pojazdu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 ciekawostek na temat Toyoty
    Toyota to dziś największy koncern motoryzacyjny świata i jedna z największych firm na naszym globie pod względem przychodów. Japońska marka odnosi sukcesy na rynkach od Ameryki, przez Europę i Azję, aż po Australię. ...

23 Mar 2013, 23:03

Migi60 - kolega skończył mechanikę samochodową i pyta jak zrobić samemu zbieżność...co mamy napisać gościowi, który skończył mechanikę i pyta o ustawienie zbieżności, jak mu auto ściąga na boki? Napisaliśmy mu jak się to robi metodą garażową.
A to, że powodem ściągania nie jest zbieżność, to już inna sprawa. No i że na zbieżność i geometrię kół należy jechać do warsztatu, który ma do tego odpowiedni sprzęt i zrobi to za parę złotych, to kolejna sprawa.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Mar 2013, 23:23

MotoAlbercik napisał(a):kolega skończył mechanikę samochodową i pyta jak zrobić samemu zbieżność...
Wcale się nie dziwię...Bo ja jak skończyłem TS tez mało co wiedzialem... :wink:
MotoAlbercik napisał(a):Napisaliśmy mu jak się to robi metodą garażową.
Ok...ale tee metody niestety juz poszły na"emeryturę"/ja mimo ze juz wiekowy jeszcze nie... :wink: /
MotoAlbercik napisał(a):No i że na zbieżność i geometrię kół należy jechać do warsztatu, który ma do tego odpowiedni sprzęt i zrobi to za parę złotych, to kolejna sprawa.
:ok: :ok: :ok:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

05 Cze 2013, 10:25

mam prośbę ponieważ podczas przeglądu auta wyszło mi w badaniu ustawienie zbieżności osi kół nieprawidłowe. kryteria od - 01.0 mm do + 01.0 mm pomiar: - 04.7 mm (02.0 km/h) tak więc pojechałem na laserowe ustawienie zbieżności i moje pytanie jest następujące czy koretka osi kół została zrobiona poprawnie. plik zdjęcia daje w linku, z góry dziękuję za odpowiedzi.

[link wygasł]
tygryseq
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 09 1984
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: seat cordoba 1.4 16V 2003
Rok produkcji: 2003

17 Sie 2013, 18:00

Może jeszcze masz jakieś niewielkie luzy w zawieszeniu i tak wychodzi. jedź na laserową geometrię w Katowicach w jednym warsztacie robią zbieżność i geometrię na poczekaniu http://www.geometriakol.katowice.pl i przy okazji sprawdzają całe zawieszenie, wszystkie luzy, za darmo i mówią co jest nie tak, co jeszcze może mieć wpływ na taki wynik.
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi
Paliwo: Diesel

24 Paź 2013, 07:18

Lepiej faktycznie oddać takie sprawy w ręce specjalistów, bo konsekwencje nieustawienia prawidłowej zbieżności kół mogą być różne...
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot