Zbyt małe otwory na nakrętkę

11 Kwi 2024, 22:55

Witam, zakupiłem ostatnimi czasy Aluminiowe Felgi które pasują modelowo do mojego Forda Mondeo mk4,
jak wiadomo koła są dokręcane na nakrętki, Próbowałem wczoraj przykręcić felgę, jednak nakrętki nakręcają się tylko na 4 zwoje (4 pełne obroty klucza), ponieważ szpilki są za krótkie do tych felg. Stwierdziłem że poszukam w Internecie nakrętek z prowadzeniem, by wydłużyć gwint nakrętki, jednak otwory w mojej feldze mają 15mm, gdy w Internecie najwęższa średnica tulei (prowadzenia) ma 15.5mm, przez co nakrętka się nie zmieści. Co moge zrobic w takiej sytuacji? Czy jedyne co pozostaje to wywiercenie większych otworów na nakrętki?
nitroser
Obserwowany

14 Kwi 2024, 14:20

nitroser napisał(a):zakupiłem ostatnimi czasy Aluminiowe Felgi które pasują modelowo do mojego Forda Mondeo mk4
Jak pasują modelowo to nie powinno być problemu z ich przykręceniem.

nitroser napisał(a):Czy jedyne co pozostaje to wywiercenie większych otworów na nakrętki?
Nie powinno się przeprowadzać takich modyfikacji na własną rękę tym bardziej jak są to felgi.

Masz może jakieś zdjęcie jak to wygląda? Chodzi mi o założone koło i widok szpilek pod nakrętki w feldze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydy dominują na rynku aut na prąd
    Polski rynek zelektryfikowanych samochodów zupełnie nie przypomina już tego sprzed kilku lat. W tym roku wybór hybryd i samochodów elektrycznych obejmuje ponad 130 modeli z wszystkich segmentów. ...
    GT86 – Toyota, która kocha jazdę bokiem
    Przepis na klasyczne sportowe coupé jest od lat niezmienny i bajecznie prosty. Bierzemy dwudrzwiowe nadwozie o opływowym, smukłym kształcie, w jego przedniej części umieszczamy silnik, a siłę napędową kierujemy na ...