Zbyt wysoka temperatura - polonez caro plus 1.6 GLI -pomocy!

09 Cze 2010, 17:38

witam, problem jest następujący: w aucie od wczoraj znacznie rośnie temperatura ( po przejechaniu 2km już jest 90 stopni). rośnie max do 120 ( dalej nawet nie próbowałem jechać) i płyn w chłodnicy zaczął się lekko gotować. góra chłodnicy jest gorąca a dół prawie zimny (chłodnica drożna), termostat sprawny. z powodu że dół chłodnicy nie osiągnął temperatury wentylatory się nie załączyły. co może być powodem? proszę o bardzo szybkie odpowiedzi gdyż auta potrzebuję, naprawię je sam bo znam je, ale nie wiem co jest powodem. uszczelka pod głowicą? pomóżcie.
grzegorz681
Nowicjusz

Miejscowość: Psary

10 Cze 2010, 07:55

Może jest układ zapowietrzony, albo chłodnica przytkana.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Cze 2010, 08:49

układ nie jest zapowietrzony, chłodnica jest drożna. uszczelka jak się okazało również w dobrym stanie. może pompa wodna?
auto rozebrane więc sprawdzam wszystko po kolei.

[ Dodano: Czw Cze 10, 2010 10:12 ]
a mam pytanie. jaki musi być punkt odniesienia na kole pasowym żeby ustawiać zawory na pierwszym cylindrze? bo potem to już dalej idzie. bo w starym modelu były znaki na kole, a w tym jest całe koło zębate ale ma małą gładką przerwę. mam nadzieję że dość jasno postawiłem pytanie...

[ Dodano: Czw Cze 10, 2010 11:31 ]
jestem niepewny gdyż wcześniej miałem zwykłego caro 92` a ten jest troszkę inny.
wychodzi na to że ma hydropopychacze a jak to ustawiać po zamontowaniu głowicy od nowa?
proszę o dość szczegółowe i szybkie porady.
grzegorz681
Nowicjusz

Miejscowość: Psary
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Części motocyklowe - oryginalne i zamienniki kup online
    Każdy motocyklista zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest sprawność techniczna jego jednośladu. Od tego zależy bezpieczeństwo na drodze, a także przyjemność z jazdy. Podobnie jak samochody oraz inne urządzenia mechaniczne, ...