Zderzaki

30 Lip 2009, 12:49

czesc!
mam kilka pytan...
poniewaz dopiero od niedawna zaczalem sie interesowac tunningiem, to postanowilem ze najpierw zaczne od wygladu mojego (przyszlego, gdyz mam 16 lat :P) autka.
tak se pomyslalem ze przerobie sobie (kiedys) zderzaki... czy jakbym chcial wymienic zderzak to na 100% bedzie pasowa?? tzn. czy wszystkie zderzaki o takiej samej (podobnej) szerokosci beda do siebie pasowac?
a czy jakbym chcial polakierowac czesc samochodu to niezbedne jest usuniecie starego lakieru (w przypadku autka mojego taty Diamond Black) czy nowa warstwe mozna spokojnie klasc na stara warstwe?
z gory dziekuje :P
POZDR.
patroll
Nowicjusz

Miejscowość: Piaseczno

30 Lip 2009, 15:46

Z tymi zderzakami to nie bardzo rozumie jak nie będą pasować jeśli kupisz powiedzmy zderzak inny niż fabryczny do danego modelu to będzie pasował a jeśli z innego modelu to pewnie nie będzie pasował i wtedy trzeba przerobić zaczepy jeśli to koniecznie i dopasować żeby jakoś to wyglądało.Co do lakieru to jeśli jest fabryczny można zostawić tylko go zmatować i prysnąć nowy a jeśli nie to usunąć stary lakier (można użyć do tego specjalnych środków chemicznych lub wypiaskować) nałożyć warstwę podkładową zmatować i pomalować.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

30 Lip 2009, 17:02

a ile kosztuja takie srodki chemiczne?? bo podejzewam ze piaskowanie moze byc dosc kosztowne... i jak mozna zmatowac lakier bo czegos tutaj nie rozumiem
patroll
Nowicjusz

31 Lip 2009, 11:13

Z cenami się nie orientuje. Zmatować lakier można w bardzo łatwy sposób najlepiej mieć szlifierkę albo wiertarkę z końcówką do matowania lakieru i wtedy po prostu się go trochę matuje żeby farba lepiej trzymała się starego lakieru.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

31 Lip 2009, 22:33

aaa... czyli to nie jest zbyt kosztowne jesli sie wie co robi... :D a moze jakies jeszcze rady na poczatek?
patroll
Nowicjusz

31 Lip 2009, 23:46

radzę zajrzeć do jakiegoś lakiernika na chwilę i zobaczyć jak to wygląda na żywo, wtedy będziesz miał pojęcie o czym mówimy,
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...
    Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...

02 Sie 2009, 20:10

tez tak sie zastanawialem nad tym... poszukam... jego tez popytam, i o rady poprosze ma sie rozumiec :D:P

[ Dodano: Pią Sie 07, 2009 18:09 ]
i jeszcze jedno... :D jestem cholernym amatorem :D zeby tak nie bylo musze znac podstawowe informacje... np
co to jest ten moment obrotowy bo szukalem w necie ale jakos... no wlasnie :D

[ Dodano: Pią Sie 07, 2009 18:11 ]
a co to jest ten moment obrotowy... :D bo sprawdzalem w necie ale jakos... no wlasnie :D
patroll
Nowicjusz