Zdjęcie z fotoradaru, nie widać kierowcy- co można zrobić

29 Lis 2007, 18:15

Witam
Jestem głupcem , bo mimo wcześniejszej kary w tym miejscu ciągle jeżdzę tak samo, bo tam nikogo nie ma , wieś mała , droga prosta i się jedzie. Podobno można powiedzieć, że auta nie prowadził właściciel, tylko kto inny, ale co potem? :( NIe stać mnie na ten mandat , bo bogaty to ja nie jestem . POzdrawiam wszystkich czytających te słowa bardzo serdecznie :D
serdecznie pozdrawia
jarrro
nie byłem stróżem ognia w fajce swej
jarrro
Nowicjusz

Miejscowość: słupsk

29 Lis 2007, 18:31

Owszem, można powiedzieć, że to nie Ty prowadziłeś, ale...
Zgodnie z Polski prawem - właściciel ma obowiązek, na rządanie organu uprawnionego (a Policja jest uprawniona), udostępnić informacje kto był użytkownikiem pojazdu w danym czasie.
Czyli - jeśli powiesz, że to nie Ty - musisz wskazać kto wtedy jechał. Jeśli tego nie zrobisz, bo "nie pamiętasz" - Ty dostaniesz "pokutę" (jak mawiają Słowacy). Jeśli zaczniesz kręcić - możesz dodatkowo dostać za fałszywe zeznania lub nawet mataczenie... A to nie jest przyjemne...

Wyjściem jest - po męsku i honorowo przyznać się do winy, okazać skruchę i zasugerować samoukaranie, np w postaci mandatu w wysokości 100-200PLN. Jeśli Cię na to nie stać - możesz poprosić o prace społeczne, zamiast mandatu...

A następnym razem powyśl...

Poza tym:
jarrro napisał(a):(...) wieś mała , droga prosta i się jedzie...
Sam mieszkam na wsi zabitej dechami i wiem jak autochtoni jeżdżą, a zwłaszcza wyjeżdżają z posesji... Po prostu wyjeżdżają! Nie patrząc ani w lewo, ani w prawo, ani nigdzie indziej! Połowa jeżdzi bez świateł, druga połowa bez OC i prawa jazdy... Potrzebne Ci takie kłopoty?
A jeśli wioeś większa jest od mojej, to i pewnie szkoła i dzieci i takie tam ględzenie staruszka... Jednak w każdym ględzeniu jest trochę gorzkiej prawdy...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

07 Gru 2007, 23:25

Można powiedzieć, że to kolega z Rosji jakiś Sasza i adres z Moskwy, ale wtedy i tak dostaniesz mandat o wiele większy niż byś się przyznał jedyny plus takiej operacji to nie dostaniesz punktów karnych. Taką hecce zrobił mój siostrzeniec, ale za przekroczenie prędkości o 36 km dostał mandacik 800 złotych, tak, że nie wiem czy operacja opłacalna.
Jacek
jaceknie
Początkujący

Miejscowość: Nowy Dwór Maz.

08 Gru 2007, 09:59

Jaceknie - coś tu ściemniasz - za przekroczenie prędkości o 36 km/h jest mandat w wysokości 200-300zł i 6pkt.Natomiast największy mandat za przekroczenie prędkości to 500zł i 10 pkt.Nawet jakby się jechało 210km/h.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

09 Gru 2007, 16:42

Widzialem reportaż. POdobno mozna rowniez powiedziec ze akurat pojazd zostal skradziony a Ty o tym nie wiedziales. Tylko potem bys musial sobie niezla historyjke wymyslec :) ale moze poskutkuje :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

10 Gru 2007, 09:20

A dlaczego ma się zachowywać jak niedjrzały gówniarz?

Jeśli ma trochę honoru (to takie słowo cokolwiek niemodne w dzisiejszych czasach) to powie dokładnie jak było i przyjmie na klatę to co mu przywalą...

Takie krętactwo i kombinatorstwo nijak ma się do dorosłego mężczyzny...

Jeśli ma się na tyle odwagi, żeby złamać przepisy to trzeba mieć jej jeszcze trochę - aby ponościć konsekwencję...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
    Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...
    Toyota Aygo - samochód do miasta
    Z danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR wynika, że pod względem liczby rejestracji model Aygo jest niekwestionowanym liderem rynku w klasie A. Od stycznia do kwietnia 2019 roku nabywców znalazło aż 1 721 ...

12 Gru 2007, 20:20

MotoAlbercik napisał(a):Jaceknie - coś tu ściemniasz - za przekroczenie prędkości o 36 km/h jest mandat w wysokości 200-300zł i 6pkt.Natomiast największy mandat za przekroczenie prędkości to 500zł i 10 pkt.Nawet jakby się jechało 210km/h.

Mandat tak ale grzywna w sądzie może być i 2000 zależy jak sąd uzna.
Jacek
jaceknie
Początkujący

Miejscowość: Nowy Dwór Maz.

13 Mar 2010, 22:20

Zgadzam się z fourup jak najbardziej, trzeba mieć jaja do końca!
august
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

13 Mar 2010, 23:39

fajnie że odkopałeś temat :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70