Zgłoszenie szkody z kolizji, która opcja?

22 Gru 2018, 16:51

Witam.
Chciałabym poradzić się w kilku kwestiach, pewien kierowca zarysował mi zderzak.
Wezwana została policja, bo nie chciał się przyznać do winy. Policja stwierdziła moją rację. Otrzymałam nr polisy i nazwę ubezpieczalni sprawcy.
Teraz muszę zgłosić szkodę na moim samochodzie w tego Pana ubezpieczalni - Generali, nigdy tego nie robiłam i mam już pierwszy problem. Na stronie Generali nie jestem przekonana którą opcje wybrać.
Pole "Czego dotyczy roszczenie"
Którą wybrać opcję, wydaje mi się, że w moim przypadku powinnam wybrać "Ubezpieczonego pojazdu" ale może to jednak będzie (Poszkodowanego pojazdu (roszczenie z tytułu OC właściciela pojazdu).
Doradźcie proszę, bo nie chciałabym zrobić błędu.

Podgląd wyboru ->
Zdjęcie
Messy
Nowicjusz

Auto: VW

22 Gru 2018, 19:18

Poradzę Ci abyś zgłosiła szkodę telefonicznie, będzie łatwiej.
Odp na Twoje pytanie to "
Messy napisał(a):Poszkodowanego pojazdu (roszczenie z tytułu OC właściciela pojazdu).
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Gru 2018, 21:55

Super, bardzo dziękuję za podpowiedź.

Chciałabym jeszcze zapytać o ta szkodę.
Moje autko ucierpiało stosunkowo dość nie dużo. Jest jedna duża rysa na zderzaku, aż do plastiku (włącznie z zarysowaniem plastiku) oraz w około przetarcia na lakierze i takie od plastiku czarne rysy. Na samym końcu błotnika jest też bardzo leciutko zarysowana powłoka lakiernicza. Dodatkowo jedna rysa jest też na plastikowym nakładce co jest w zderzaku. Ponadto trochę też odeszła od błotnika ta plastikowa osłona błotnika, nie wiele na pół centymetra.
Policja ogólnie zapisała w raporcie uszkodzenie zderzaka.
Na co można liczyć w takim przypadku?
Auto to Skoda Octavia z 2009 roku.
Jakiego rozwiązania sprawy można się spodziewać, czy ubezpieczalnia robiąc kalkulacje musi uwzględnić wymianę zderzaka czy może całe malowanie czy jak gdzieś już słyszałam potrafią nawet wcisnąć punktowe malowanie?
Jak się zachować i co zrobić aby otrzymać uczciwą zapłatę za uszkodzenia?
To moja taka pierwsza przygoda i boję się, że mnie zrobią w "jajo" i nie tyle co nie zyskam ale stracę.
Messy
Nowicjusz

Auto: VW

22 Gru 2018, 23:05

Ciężko tak z opisu powiedzieć, na pewno lakierowanie zderzaka i uszkodzone czarne listwy do wymiany
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4