01 Lut 2014, 15:09
Ja się na początek zdecydowałem na markę President - trochę poczytałem, a w sumie ten artykuł (cytuję poniżej) mnie przekonał, że to chyba będzie dobra decyzja. Nie jestem zawodowym kierowcą, ale jeżdżę sporo i do tej pory (niecałe pół roku) cb radio mnie nie zawiodło, a i jak na mój brak doświadczenia z takimi urządzneniami nie miałem raczej problemu, żeby się do niego przyzwyczaić i sprawnie obsługiwać.
"Jak dzielimy CB radia?
CB radia możemy podzielić na trzy kategorie. Pierwsza z nich zawiera urządzenia przenośne. Ze względu na swoją konstrukcję wykorzystywane są one głównie do pracy w terenie. Drugim rodzajem są urządzenia przewoźne (na nich się dziś skupimy). Jest to najpopularniejsza grupa, której produkty wykorzystywane są przede wszystkim w samochodach. Trzecim rodzajem są urządzenia stacjonarne, które znajdziemy m.in. na posterunkach służb mundurowych.
Jak wybrać CB radio?
Wiele osób przy wyborze CB radia kieruje się głównie ceną. Urządzenia te możemy nabyć w cenie od ok. 150 zł do ponad 1000 zł. Z reguły dzieje się tak, że im więcej pieniędzy przeznaczymy na sprzęt, tym będzie on lepszy i sprawniejszy. Nie powinien być to jednak jedyny wyznacznik naszego wyboru. Kierując się decyzją zakupową powinniśmy sprawdzić, czy dane CB radio posiada kilka istotnych elementów i określonych funkcji, dzięki którym będzie działało jak należy. Najważniejsze z nich to:
- regulacja czułości odbiornika zapobiegająca zbieraniu zakłóceń oraz eliminująca dalekie rozmowy, czyli RF Gain;
- dobrej klasy filtr przeciwzakłóceniowy ANL;
- automatyczna redukcja szumów w postaci ASQ.
Przydatne będą również ramka montażowa (umożliwia montaż w miejscu radia), głośnik zewnętrzny oraz rozdzielacz 12 v (możliwość podłączenia innych urządzeń takich jak nawigacja czy ładowarka).
Do wygodnej pracy z CB radiem przyczyni się komfortowe i poręczne pokrętło - jest to bardziej wygodna forma obsługi niż zmiana ustawień przyciskami.
Jaką antenę do CB radia wybrać?
Do każdego CB radia należy dobrać antenę. Powszechnie wiadomo, że im antena dłuższa, tym lepiej. Jednak ze względów praktycznych, obecnie anteny są dużo krótsze. Umożliwiają tym samym swobodne wjazdy do tuneli czy na parkingi wielopoziomowe. Warto tutaj zaznaczyć, że długie anteny odbierają też dużą ilość zakłóceń – w mieście będzie to problem.
Przy wyborze anteny do CB radia musimy sobie zadać pytanie - jak będziemy korzystać z radia? Jeśli będzie nam służył jedynie do wymiany informacji o patrolach drogówki, wypadkach i korkach – wystarczy nam antena o długości do 1 metra. Jeśli chcemy posłuchać i porozmawiać z z wieloma użytkownikami CB radia, antena powinna mieć minimum 1 metr. Z kolei, gdy z CB radiem związana jest nasza praca lub pasja, najlepszym rozwiązaniem będą dłuższe anteny – ok. 2-metrowe. Istotne jest również przechowywanie samochodu. Mając np. garaż należy zwrócić uwagę, czy antenę można złożyć pod kątem.
Wybór anteny związany jest także z jej przymocowaniem do samochodu. Pod tym względem, antenę można przymocować do rynienek dachowych, relingów, krawędzi klap bagażnika, bezpośrednio do dachu lub na podstawach magnetycznych. Ostatni sposób jest najbardziej powszechny, gdyż jest sposobem z bezinwazyjnym montażem i demontażem. Trzeba tu jednak zaznaczyć, że kabel anteny może spowodować wycieranie lakieru."