Zgłupiałem co kupić na start :)

23 Sty 2014, 21:00

Cześć :)

Chciałbym spróbować zabawy z CB - głównie w samochodzie.
Mam do Was ogromną prośbę - jaki sprzęt wybrać na początek? Coś niedrogiego, ale też żeby było w miarę dobre.
Bedę wdzięczny :)
Arecki21
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 02 1972
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Polo

23 Sty 2014, 21:59

dobrą antene to podstawa, najlepiej montowaną na stałe, miejsce to już zależy od auta bena/diesel kombi/sedan itd
samo radio to już inna sprawa, zależy od funduszy, jeśli ma być dobre to używany president na początek jest dobrą opcją (harry na przykład, bez ASC) te staruszki służą lata :ok: a jakość bardzo fajna, jak ma być nowe to jakiś chinczyk zbudowany na właśnie harrym :ok:
będzie w miare tanio i w miare dobrze, nie oczekuj na początek mega zasięgów i jakości to przychodzi z czasem, nauką i sprzętem :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Sty 2014, 22:26

Dzięki :)
Namierzyłem sobie takie: http://www.wasserman.pl/pl/p/CB-radio-INTEK-M-490-Plus-40-kanalow-AMFM%2C-4W/805 - mam tam trochę punktów lojalnosciowych, więc zawsze trochę w kieszeni zostanie :)
Czyli bardziej patrzeć na antenę?
Arecki21
Nowicjusz

23 Sty 2014, 23:29

ciut droższe ale moim zdaniem o wiele lepsze, klon starego Presidenta
http://www.wasserman.pl/pl/p/LEGEND-II- ... -TECH/1579
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Sty 2014, 23:35

, o dobra wskazówka. Lepiej ciut dołożyć i mieć lepsze :)
Arecki21
Nowicjusz

01 Lut 2014, 15:09

Ja się na początek zdecydowałem na markę President - trochę poczytałem, a w sumie ten artykuł (cytuję poniżej) mnie przekonał, że to chyba będzie dobra decyzja. Nie jestem zawodowym kierowcą, ale jeżdżę sporo i do tej pory (niecałe pół roku) cb radio mnie nie zawiodło, a i jak na mój brak doświadczenia z takimi urządzneniami nie miałem raczej problemu, żeby się do niego przyzwyczaić i sprawnie obsługiwać.

"Jak dzielimy CB radia?
CB radia możemy podzielić na trzy kategorie. Pierwsza z nich zawiera urządzenia przenośne. Ze względu na swoją konstrukcję wykorzystywane są one głównie do pracy w terenie. Drugim rodzajem są urządzenia przewoźne (na nich się dziś skupimy). Jest to najpopularniejsza grupa, której produkty wykorzystywane są przede wszystkim w samochodach. Trzecim rodzajem są urządzenia stacjonarne, które znajdziemy m.in. na posterunkach służb mundurowych.

Jak wybrać CB radio?
Wiele osób przy wyborze CB radia kieruje się głównie ceną. Urządzenia te możemy nabyć w cenie od ok. 150 zł do ponad 1000 zł. Z reguły dzieje się tak, że im więcej pieniędzy przeznaczymy na sprzęt, tym będzie on lepszy i sprawniejszy. Nie powinien być to jednak jedyny wyznacznik naszego wyboru. Kierując się decyzją zakupową powinniśmy sprawdzić, czy dane CB radio posiada kilka istotnych elementów i określonych funkcji, dzięki którym będzie działało jak należy. Najważniejsze z nich to:
- regulacja czułości odbiornika zapobiegająca zbieraniu zakłóceń oraz eliminująca dalekie rozmowy, czyli RF Gain;
- dobrej klasy filtr przeciwzakłóceniowy ANL;
- automatyczna redukcja szumów w postaci ASQ.

Przydatne będą również ramka montażowa (umożliwia montaż w miejscu radia), głośnik zewnętrzny oraz rozdzielacz 12 v (możliwość podłączenia innych urządzeń takich jak nawigacja czy ładowarka).

Do wygodnej pracy z CB radiem przyczyni się komfortowe i poręczne pokrętło - jest to bardziej wygodna forma obsługi niż zmiana ustawień przyciskami.

Jaką antenę do CB radia wybrać?
Do każdego CB radia należy dobrać antenę. Powszechnie wiadomo, że im antena dłuższa, tym lepiej. Jednak ze względów praktycznych, obecnie anteny są dużo krótsze. Umożliwiają tym samym swobodne wjazdy do tuneli czy na parkingi wielopoziomowe. Warto tutaj zaznaczyć, że długie anteny odbierają też dużą ilość zakłóceń – w mieście będzie to problem.

Przy wyborze anteny do CB radia musimy sobie zadać pytanie - jak będziemy korzystać z radia? Jeśli będzie nam służył jedynie do wymiany informacji o patrolach drogówki, wypadkach i korkach – wystarczy nam antena o długości do 1 metra. Jeśli chcemy posłuchać i porozmawiać z z wieloma użytkownikami CB radia, antena powinna mieć minimum 1 metr. Z kolei, gdy z CB radiem związana jest nasza praca lub pasja, najlepszym rozwiązaniem będą dłuższe anteny – ok. 2-metrowe. Istotne jest również przechowywanie samochodu. Mając np. garaż należy zwrócić uwagę, czy antenę można złożyć pod kątem.

Wybór anteny związany jest także z jej przymocowaniem do samochodu. Pod tym względem, antenę można przymocować do rynienek dachowych, relingów, krawędzi klap bagażnika, bezpośrednio do dachu lub na podstawach magnetycznych. Ostatni sposób jest najbardziej powszechny, gdyż jest sposobem z bezinwazyjnym montażem i demontażem. Trzeba tu jednak zaznaczyć, że kabel anteny może spowodować wycieranie lakieru.
"
romeczko
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 11 2007
Auto: Mazda 323F
Silnik: 1998 101KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI by PUMA - Dynamiczny styl jazdy i sportowa moda
    Producent samochodów, firma MINI, oraz lifestylowa marka odzieżowa PUMA podpisały umowę partnerską zacieśniającą ich kilkuletnią współpracę. Umowa ta stanowi połączenie sił dwóch innowacyjnych marek-ikon, ...
    [C] Cruze 1,8 / Elantra V 1,6 / 3 II 2,0 / Fluence 2,0
    Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu C - silnik benzynowy o mocy około 140KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2011 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Chevrolet Cruze 1,8 - 141KM - Hyundai ...

05 Lut 2014, 18:12

Nie maccie chlopakowi w glowie, on chce porady krotkiej i rzeczowej, a nie wykladu jak na uniwersytecie trzeciego wieku.
Antena - ok 1,5 metra (Sirio jest dobrym wyborem) na magnesie
Radio na poczatek - Yosan Pro-120 (dobre filtry, dobra trwalosc) -220 zl
lub - Lafayette Atena (j.w.) - 280 zl

Po co wiecej ? Z tego co powyzej mozna naprawde korzystac bez stresu.

Gdzie kupic ? - TUTAJ
tomek626
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 03 1968
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Mazda 626 GF
Silnik: 2,0 115 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

02 Kwi 2014, 11:20

Poszukaj sobie artykułu na moto.wp.pl Są tam opisane proponowane zestawy od budżetowego, poprzez sredni, z wyższej Pólki profesjonalny. Co do miejsca gdzie kupić – masz np. Auto tacho mają cała sieć punktów na Mazowszu, nie wiem czy wysyłkowo też nie podeślą. Na pewno nie kupuj badziewia w markecie, źle na tym wyjdziesz.
Vagabund
Nowicjusz

Auto: F. Focus

16 Lip 2014, 20:57

Może kup sobie CB radio Sirius-108 od Telefunken? Można je dostać w rozsądnej cenie w Media Markt. Urządzenie jest małe i ma wiele przydatnych funkcji m.in blokadę szumów. O firmie telefunken słyszałam wiele dobrego, kiedyś ich produkty były bardzo popularne w Polsce.
pietrucha5
Nowicjusz

Auto: peugeot

22 Lip 2014, 09:10

Ja miałem legenda III który nie bardzo mnie ujął, legenda II jak dla mnie fajne radio tylko zakłócenia zbierał z kamerki samochodowej i sprzedałem.
Obecnie mam Yosan Pro 120 + Lemm AT1200 i jestem zadowolony. Zasięg do 10km. Chociaż trzy opcje w jednej gałce czasem denerwują.
Warto dodać że Yosan 120 nie radzi sobie z silnikami CDTI.
kraśniczanin
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2000
Auto: Vectra B DTI

12 Wrz 2014, 13:36

Myślę, że można zaproponować radio CB Jimmy II ASC Am Presidenta, popularny już i dość dobrze się sprawuje.
alejazda
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Auto: ford

19 Wrz 2014, 21:53

Ja ostatnio widziałem CB radio President Teddy ASC w całkiem przyzwoitej cenie (228 zł) na http://www.electro.pl/Sprzet_CB,569.html Myślicie, że radio warte tak niewiele się sprawdzi? Jestem zmuszony do zakupu CB bo rozpocząłem pracę jako kierowca i szef kazał kupić własne radio. Dla mnie to trochę bez sensu ale zależy mi na robocie więc nie wymyślam tylko szukam dobrego radia
62miko
Nowicjusz

Auto: peugeot

23 Sty 2015, 19:31

Witam pracuje jakos prz handlowy zakupilem radio presidenta tedy i mysle nad antena, pytanie moje brzmi czy antena ANTENA CB PRESIDENT SUPER FLORIDA 68cm link ponizej bedzie odpowiednia ? [link do oferty na Allegro wygasł]
niemek
Obserwowany

Auto: skoda fabia
Silnik: 1.2
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2013

23 Sty 2015, 20:01

witam,
ja kupiłam radio TEDDY presidenta i antenę magnetyczną virginia, też prezydenta. Naprawdę polecam, niedrogo zwłaszcza antena, a przy tym nie duża i trzyma z taką siłą, że nic jej chyba nie ruszy. Odbiór mam też ok, więc polecam. pozdro
fordka
Obserwowany

Auto: ford ka

17 Lut 2015, 01:12

Z tańszych polecam President Teddy z ASC (tanie i solidne) + antenka ML lub President Florida (nie export, bo nie ma możliwości strojenia).
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001