Zgrzytajaca 3 Ford Mondeo

09 Gru 2011, 17:03

Witam moje auto to Ford Mondeo mk1 96 rok 1.8 TD mianowicie od jakiegos czasu zgrzyta mi trzeci bieg reszta jest ok tylko z 3 tak sie dzieje. I tu moje pytanie jaka moze byc tego przyczyna i czy mozna jakos to załagodzic???
kamilszczak01

09 Gru 2011, 21:38

synchronizator wytarty lub uszkodzone ułożyskowanie zębatki trzeciego biegu jeżeli auto ma hak i dużo ciągało to cała skrzynia do wymiany.
Na razie można jeździć włączając biegi na "dwa razy" i z przygazówką przy redukcji z 4 na 3.
Sprawdź czy jest olej w skrzyni.
andrzej_124
Stały forumowicz

10 Gru 2011, 08:53

Auto ma Hak ale mysle ze nie bylo przeciazane ja teraz do niego troche laduje a co do tych biegow to zauwazylem ze jak wrzucam z 2 na 3 to musze go spuscic z obrotow do jakies 1.5 tys wtedy 3 wchodzi bez problemu ale przy redukcji z 4 na 3 to juz nie dziala czyli bez wyciahanie skrzymi sie nie obejdzie??
kamilszczak01

10 Gru 2011, 23:48

redukcja z 4 na 3 to sprawa do opanowania:
-wciskamy sprzęgło i wybijamy z 4 na luz
-puszczamy sprzęgło
-dodajemy trochę gazu
-wciskamy znowu sprzęgło
-wbijamy 3
trzeba tylko opanować prędkość zmiany i ile dodać gazu
przy przechodzeniu z 3 na 4 robimy tak samo tylko pomijamy przygazówkę
andrzej_124
Stały forumowicz

11 Gru 2011, 19:53

nie masz szans zredukowac na 3 bez zgrzytu probowalem juz na rozne sposoby zreszta to i tak bez sensu bo musi byc wszystko tak jak trzeba a moze jeszcze takie cos wam da wskazowke??? Odpalony silnik, skrzynia na luzie nie trzymam sprzegla i jak np bez wciskania sprzegla chce wrzucic jakis bieg to jasna sprawa ze sie nie da i jak delikatnie daje 3 to odrazu zgrzyt tak jakby nic jej nie blokowalo tam
kamilszczak01

11 Gru 2011, 22:47

kamilszczak01 napisał(a):nie masz szans zredukowac na 3 bez zgrzytu probowalem juz na rozne sposoby

Przed wrzuceniem 3 spróbuj 2 lub nawet 3 razy wydusic sprzęgło bez operowania gazem....Jezeli to nie pomoze to sb.do naprawy.... :?
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
    Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny
    Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...

13 Gru 2011, 23:41

jak jedziemy np na 4 i wezme na 2 a potam na 3 to wchodzi bez zgrzytu ale jezeli jedziemy 1,2 i 3 to zgrzyta ja mysle o wodziku
kamilszczak01

14 Gru 2011, 00:41

ja bym zmienił olej czasami pomaga
Janusz00
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2000
Auto: peugeot 306