Witam moje auto to Ford Mondeo mk1 96 rok 1.8 TD mianowicie od jakiegos czasu zgrzyta mi trzeci bieg reszta jest ok tylko z 3 tak sie dzieje. I tu moje pytanie jaka moze byc tego przyczyna i czy mozna jakos to załagodzic???
synchronizator wytarty lub uszkodzone ułożyskowanie zębatki trzeciego biegu jeżeli auto ma hak i dużo ciągało to cała skrzynia do wymiany. Na razie można jeździć włączając biegi na "dwa razy" i z przygazówką przy redukcji z 4 na 3. Sprawdź czy jest olej w skrzyni.
Auto ma Hak ale mysle ze nie bylo przeciazane ja teraz do niego troche laduje a co do tych biegow to zauwazylem ze jak wrzucam z 2 na 3 to musze go spuscic z obrotow do jakies 1.5 tys wtedy 3 wchodzi bez problemu ale przy redukcji z 4 na 3 to juz nie dziala czyli bez wyciahanie skrzymi sie nie obejdzie??
redukcja z 4 na 3 to sprawa do opanowania: -wciskamy sprzęgło i wybijamy z 4 na luz -puszczamy sprzęgło -dodajemy trochę gazu -wciskamy znowu sprzęgło -wbijamy 3 trzeba tylko opanować prędkość zmiany i ile dodać gazu przy przechodzeniu z 3 na 4 robimy tak samo tylko pomijamy przygazówkę
nie masz szans zredukowac na 3 bez zgrzytu probowalem juz na rozne sposoby zreszta to i tak bez sensu bo musi byc wszystko tak jak trzeba a moze jeszcze takie cos wam da wskazowke??? Odpalony silnik, skrzynia na luzie nie trzymam sprzegla i jak np bez wciskania sprzegla chce wrzucic jakis bieg to jasna sprawa ze sie nie da i jak delikatnie daje 3 to odrazu zgrzyt tak jakby nic jej nie blokowalo tam
Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...
Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.