Witam moje auto to Ford Mondeo mk1 96 rok 1.8 TD mianowicie od jakiegos czasu zgrzyta mi trzeci bieg reszta jest ok tylko z 3 tak sie dzieje. I tu moje pytanie jaka moze byc tego przyczyna i czy mozna jakos to załagodzic???
synchronizator wytarty lub uszkodzone ułożyskowanie zębatki trzeciego biegu jeżeli auto ma hak i dużo ciągało to cała skrzynia do wymiany. Na razie można jeździć włączając biegi na "dwa razy" i z przygazówką przy redukcji z 4 na 3. Sprawdź czy jest olej w skrzyni.
Auto ma Hak ale mysle ze nie bylo przeciazane ja teraz do niego troche laduje a co do tych biegow to zauwazylem ze jak wrzucam z 2 na 3 to musze go spuscic z obrotow do jakies 1.5 tys wtedy 3 wchodzi bez problemu ale przy redukcji z 4 na 3 to juz nie dziala czyli bez wyciahanie skrzymi sie nie obejdzie??
redukcja z 4 na 3 to sprawa do opanowania: -wciskamy sprzęgło i wybijamy z 4 na luz -puszczamy sprzęgło -dodajemy trochę gazu -wciskamy znowu sprzęgło -wbijamy 3 trzeba tylko opanować prędkość zmiany i ile dodać gazu przy przechodzeniu z 3 na 4 robimy tak samo tylko pomijamy przygazówkę
nie masz szans zredukowac na 3 bez zgrzytu probowalem juz na rozne sposoby zreszta to i tak bez sensu bo musi byc wszystko tak jak trzeba a moze jeszcze takie cos wam da wskazowke??? Odpalony silnik, skrzynia na luzie nie trzymam sprzegla i jak np bez wciskania sprzegla chce wrzucic jakis bieg to jasna sprawa ze sie nie da i jak delikatnie daje 3 to odrazu zgrzyt tak jakby nic jej nie blokowalo tam
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.