REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
kafer napisał(a):Witam,
Mam ten sam problem w moim a3. teraz mam 195 tys a zaczęło mi się to robić równy rok temu tak przy 160 tyś km. Nauczyłem się z tym jeździć i nic nie zgrzyta tylko odpowiednio trzeba gazem operować. A de fakto co się ze skrzynią dzieje, że to wystąpiło? Auto mam od nowości i wiem jak było jeżdżone. Zawsze spokojnie. Zauważyłem, że to trochę jak by mi zmalało. Mam takie wrażenie. W książce producenta pisze, że olej w skrzyni nie trzeba nigdy wymieniać. Mirek - dalej jest wszystko okey?
kafer napisał(a): i kurcze zastanawiam się czy inwestować 120zł + rob. czy zostawić to i tak się dużo nie dzieje, a teraz takie u mnie czasy, że liczę każdy grosz
kafer napisał(a):Z tego co czytam to odpowiedziałem na wszystkie Twoje pytania. O które chodzi?
W poście wyżej masz odpowiedzi jeśli o to chodzi (cytuję):
Biegi wchodzą idealnie. Nie ma żadnych problemów. Nic nie wypada wchodzi bardzo gładko. Każdy bardzo dobrze wyczuwalny. Nie ma żadnej różnicy miedzy 5 a innymi.
Tak jak już pisałem zaczęło się to jakiś rok temu przebieg około 160 tyś. Było na początku prawie nie słyszalne, troszeczkę głośniej tak od pół roku ale tak jak by wydawało mi się, że teraz ucicha. bardziej słychać (w momencie zapinania biegu gdy już łapie na sprzęgle) podczas redukcji z 6 na 5. (takie jak by gwizdnięcie - jak byś przyłożył szybko do metalu gumówkę i oddalił. ) A jak jedziesz na 5 z puszczonym gazie to lekko słychać tarcie,buczenie nie wiem jak to nazwać. Ale najbardziej tak około 70 km/h czym szybciej to mnie słychać. Jak masz radio włączone to tego nie słychać. Zanika to całkowicie po dodani wystarczy lekko musnąć gaz i znika. Tak samo jak zmieniam bieg leciutko dodam gazu i włożę bieg też nie ma tego dźwięku.
Przepraszam zapomniałem w profilu podać A3 2.0 TDi 140 KM BKD styczeń 2004. Mam to od nowości w najbliższej rodzinie, więc przebieg i stan znany i udokumentowany, a w dodatku nigdy nie dostawała w dupę. Czy powoli kończący się dwu-mas może mieć coś z tym wspólnego? Że tylko na 5 biegu coś takiego się dzieje, a inne cacy. Bo już delikatnie jak na luzie przy włączonym silniku nacisnę sprzęgło w tym momencie co by brało już to słychać sprężynki.