Zgrzyty podczas jazdy 4x4 Freelander!!!!

15 Sty 2012, 14:14

Witam!!!!!!!!
Jestem nowy na tym forum posiadam Land Rover Freelander 1.8 B+LPG z 1998r. Kupiłem go bez założonego wału Pan od, którego kupiłem mówił, że zdjął wał z powodu dużego spalania podczas jazdy 4x4, ale zapewniał, że jest wszystko w porządku, ale okazało się to kłamstwem ponieważ gdy założyłem wał i chciałem się przejechać to na pierwszym biegu było wszystko ok. ale tylko gdy wrzuciłem drugi bieg było słychać zgrzyty pod spodem. Moje pytanie brzmi czym mogą być spowodowane te zgrzyty? Co trzeba wymieć? Czy mogą być to łożyska w reduktorze? Chciałbym również podkreślić, że podczas maksymalnego skrętu w lewo słychać stukanie w lewym kole nie wiem czy jest to jakoś związane z wałem.
doonn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 01 2006
Auto: Land Rover Freelander

16 Sty 2012, 21:02

witam, w dobrej wierze kupiłeś ferdka do roboty :(
jak przy jezdzie na wprost są zgrzyty - to wyciagaj wał z powrotem :!: i to szybko zanim wybuchnie IRD
jak dodatkowo przy silnym skrecie stuka i "napręża napęd" to silnie sklejona wiskoza która często jest przyczyną przeciążeń IRD, przegubów , mocowania dyfra itd...
zastanawiam się czy nie taniej zwrócić to auto cyganowi i kupić ..młodsze przy udziale znawcy tematu Ferdka

ps. przejdz do działu suwów -Freelander i poszukaj -pisaliśmy troche
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Pierwszy samochód hybrydowy Toyoty - czy był nim ...?
    Toyota i hybrydy? Pierwsze nasze skojarzenie to Prius. Słusznie, bo model ten już 20 lat temu przetarł szlak dla seryjnych pojazdów hybrydowych. Z roku na rok jest ich coraz więcej: Yaris, Auris, RAV4, Toyota C-HR, ...