Zgubiłem dowód rejestracyjny. Co robić?

03 Lis 2016, 02:29

Witam, mam następujący problem. Otóż dwa dni temu zgubiłem dowód rejestracyjny i nie wiem, co mam robić. Proszę o pomoc. I jeszcze jedna sprawa. Przeszukałem dokładnie dom i samochód i dowodu nie znalazłem. Musiałem go więc zgubić gdzieś na zewnątrz. Czy jeśli ten dowód wpadnie w nieodpowiednie ręce, to czy będzie on mógł zostać wykorzystany przez kogoś w nielegalny sposób, za co ja będę później musiał ponieść konsekwencje prawne? Pytam, gdyż naprawdę ostatnia rzecz jaka jest mi w tym momencie potrzebna to problemy z policją.
Adamski90
Obserwowany

Auto: Fiat Seicento

03 Lis 2016, 14:07

Musisz udać się z wnioskiem do wydziału komunikacji. Tam od razu otrzymasz zaświadczenie potwierdzające dane zawarte w zgubionym dokumencie. Następnie składasz wniosek o wydanie wtórnika dowodu rejestracyjnego (poczekasz na niego ok. 30 dni)

Aby otrzymać wtórnik, musisz okazać:

- kartę pojazdu (jeśli była wydana)
- wyciąg z rejestru badań technicznych pojazdu
- polisę OC
- dowód tożsamości

Trzeba także oczywiście zapłacić za taki wtórnik.

Zgubienia dowodu rejestracyjnego raczej nie zgłasza się ani na policji.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Concept
    Koncepcyjne coupe S-FR jest dowodem na to, że napęd na tylną oś przez lata będzie znakiem rozpoznawczym sportowych samochodów Toyoty. Tym bardziej, że marka bierze pod uwagę wprowadzenie subkompaktowego coupe do produkcji. ...