Zgubiona karta pojazdu

29 Sty 2009, 12:58

WITAM WSZYSTKICH :) Zgubilem karte pojazdu,a auto jest jeszcze nie zarejestrowane na mnie,byly wlasciciel jest z pod Boleslawca,co mam zrobic by muc jak najszybciej zarejestrowac samochod?dziekuje z gory za podpowiedz.
koroner450
Nowicjusz

29 Sty 2009, 15:07

Musisz wystąpić do urzędu komunikacji w którym samochód jest zarejestrowany o wydanie zaświadczenia o danych karty pojazdu w związku z jej zgubieniem.
Opłata 17 zł

Zadzwoń do tego urzędu i dowiedz się czy możesz to załatwić korespondencyjnie czy też będzie wymagana Twoja wizyta w tym urzędzie.

Warunkiem załatwienia tej sprawy jest zgłoszenie sprzedaży pojazdu przez jego właściciela - czyli osoba, która Ci go sprzedała musi pójść do swojego urzędu i zgłosić sprzedaż. Wtedy urząd będzie wiedział, że on już nie jest właścicielem i kto ten pojazd kupił.

W razie kłopotów możesz nam to zlecić.

Pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

05 Sty 2010, 19:15

Witam! Mam podobny problem. Kupiłem samochód od pana X, pan X od pana Y, a pan Y od pani Z. Samochód zarejestrowany jest na panią Z. Zagubiona została karta pojazdu, która była wpisana w dowód rejestracyjny. Pan w WK powiedział mi żebym skontaktował się ze Starostwem właściwym pani Z. Zrobiłem tak i jak się okazało szanowna pani Z nie zgłosiła ( od kwietnia 2008!!!) że sprzedała samochód! No i teraz zaczynają się schody...nie mogę się skontaktować z tą panią, próbowałem na wszystkie możliwe sposoby....
Co mam zrobić żeby wydano mi tą kartę?? Czy nie ma żadnego "sposobu" na tą panią?? Przecież to paranoja... :???:
horsee
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

05 Sty 2010, 23:27

Bez tej Pani się nie obejdzie bo skąd urząd ma wiedzieć, że na pewno kupiłeś samochód?

Spróbuj pojechać na jej adres bo bez niej nic nie zrobisz.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

21 Sty 2013, 07:31

Witam mam podobny Problem kupilem samochod i to jest moj pierwszy samochod nie wiedzialem ze istnieje takie cos jak karta pojazdu pozniej kolega mi mowi czy mam karte pojazdu i okazalo sie ze jej nie ma. Zadzwonilem do kolesia od ktorego go kupilem i on powiedzial ze nie ma karty pojazdu ze tez go kupil bez karty co mam zrobic w takiej sytuacji bo chcem go przerejestrowac na siebie a nie moge
mitemi500
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 06 1995
Auto: bmw e36
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

21 Sty 2013, 16:20

W WK wydadzą Ci duplikat KP - ale jeśli auto jest sprzed 1999 r to nie musi mieć KP..
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_pojazdu
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

21 Sty 2013, 17:12

Ogolnie Autko jest 1994r i to jest bmw mysle ze napewno jest sprowadzane a jak moge sprawdzic czy karta pojazdu byla wydawana. jak bylem w urzędzie i chcialem przerejestrowac to powiedzieli ze mam dac karte pojazdu ktorej nie mam aha i co to jest WK ?
mitemi500
Nowicjusz

21 Sty 2013, 17:24

WK to wydział komunikacji w Twoim starostwie..
http://auto.wieszjak.pl/zakup-rejestrac ... jazdu.html

Mają Ci wydać wtórnik, łaski nie robią..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Sty 2013, 17:46

i jeszcze jedno czy policja moze odebrac dowod rejestracyjny jesli nie jest przerejestrowany a byl kupiony na poczatku grudnia samochod ?
mitemi500
Nowicjusz

22 Sty 2013, 15:08

Nie..
Zawsze możesz powiedzieć, że jedziesz pożyczonym..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2013, 22:12

1. policja może dać Ci mandat za nie przerejestrowanie w terminie 30 dni od dnia zakupu zgodnie z prawem o ruchu drogowym. Rzadko ale się zdarza.

2. To czy masz mieć kartę pojazdu sprawdzasz w dowodzie rejestracyjnym w polu "karta pojazdu" jeżeli jest tam wpisany nr to jest to właśnie nr karty, która była wydana do tego samochodu.

3. bez karty jeśli była wydana nie zarejestrujesz. Musisz zrobić to co pisałem wyżej.
Warunek: osoba na którą ostatnio był zarejestrowany pojazd musi zgłosić jego sprzedaż w swoim urzędzie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

23 Sty 2013, 18:19

DariuszSawicki napisał(a):1. policja może dać Ci mandat za nie przerejestrowanie w terminie 30 dni od dnia zakupu zgodnie z prawem o ruchu drogowym.
Nie słyszałem jeszcze o tym ze policja ukarała kogoś mandatem za nie przerejestrowanie pojazdu.... :(
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

30 Sty 2013, 16:21

Dziekuje za wszystkie informacje jak bede mial jeszcze jakis problem to napisze i jeszcze raz z gory dziekuje i pozdrawiam :)
mitemi500
Nowicjusz