Zgubiona tablica a przerejstrowanie

27 Kwi 2013, 11:03

Witam. Wczoraj niestety zdarzyło się tak, że przepadła mi gdzieś jedna z tablic rejestracyjnych . Wiem mniej więcej w którym miejscu prawdopodobnie wyskoczyła z ramki ale dzisiejsze poszukiwania nie przyniosły rezultatu. Może być też i tak, że ktoś ją sobie przywłaszczył. Teraz zastanawiam się, co począć w takiej sytuacji. Chodzi o to, że samochód kupiłem kilka miesięcy temu, ale wciąż nie jest on przerejestrowany. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji chyba lepiej będzie już przerejestrować auto, nic ubiegać się o wtórnik z wydziału komunikacji w którym jest ono obecnie zarejestrowane. I tu moja największa obawa. Czy bez jednej z tablic jest to w ogóle możliwe?
janusz91ff
Początkujący

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: VW Golf MkII
Silnik: 1.6 PN
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

28 Kwi 2013, 10:43

1. Zacznij od zgłoszenia tego fakty na policji - jak nie wiesz gdzie zgubiłes, to ktoś mógł ją sobie przwłaszczyć i za pomocą niej popełnić jakieś przestępstwo. I możesz mieć kłopoty, bo policja pierwsze co zrobi, to zapuka do drzwi poprzedniego właściciela, a ten pokaże umowę KS i następny krok policji to dzwonek do twoich drzwi. I niepotrzebne kłopoty.
2. Jeżeli chodzi o przerejestrowanie, to najlepiej będzie jak zadzwonisz do swojego WK i się zapytasz, bo to nie takie proste i każdy WK przepisy interpretuje inaczej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2013, 12:45

Ad. 2 - Jedna tablica nie robi problemu - ja poszedłem kiedyś z jedną, napisałem oświadczenie, że zgubiłem i po ewentualnym odnalezieniu - doniosę..
Zgloszenie na policję to podstawa - bo zatankują na nią jakieś cwaniaczki..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

28 Kwi 2013, 14:13

Rozmawiałem dziś ze znajomym policjantem. Też zasugerował zgłoszenie. Powiedział też, że w zasadzie to z przerejestrowaniem auta nie powinno być większego problemu nawet wtedy, gdy umowa na jego kupno została spisana już kilka miesięcy wcześniej oraz gdy właśnie brakuje jednej z tablic. To wszystko mnie nieco uspokoiło. Jutro zgłoszę zgubienie tablicy i potem w miarę wolnego czasu będę chciał samochód przerejestrować.
janusz91ff
Początkujący

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: VW Golf MkII
Silnik: 1.6 PN
Rok produkcji: 1992

28 Kwi 2013, 14:23

janusz91ff napisał(a): Jutro zgłoszę zgubienie tablicy

Nie jutro !! TERAZ !!!!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

09 Kwi 2015, 14:42

Warto zakupić porządne ramki na tablice rejestracyjne , by przypadkiem ich nie zgubić, bo później znowu problemy. Zajrzyjcie do sieci , gdzie można kupić takie ramki w dobrej cenie.
Ostatnio edytowany przez silvo44, 10 Kwi 2015, 05:28, edytowano w sumie 1 raz
Powód: nachalna reklama..
reset
Nowicjusz

Auto: Audi a3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rosjanie wybrali coupé roku
    Lexus RC został ogłoszony najlepszym coupé w corocznym plebiscycie Car of the Year in Russia. W głosowaniu wzięło udział ponad milion osób. W 20 segmentach Internetowy plebiscyt trwał przez ponad trzy miesiące ...

09 Kwi 2015, 14:45

reset napisał(a):Warto zakupić porządne ramki na tablice rejestracyjne, by przypadkiem ich nie zgubić, bo później znowu problemy. Zajrzyjcie gdziekolwiek , gdzie można kupić takie ramki w dobrej cenie.

Facepalm :no:
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna