Zgubiona tablica a przerejstrowanie

27 Kwi 2013, 11:03

Witam. Wczoraj niestety zdarzyło się tak, że przepadła mi gdzieś jedna z tablic rejestracyjnych . Wiem mniej więcej w którym miejscu prawdopodobnie wyskoczyła z ramki ale dzisiejsze poszukiwania nie przyniosły rezultatu. Może być też i tak, że ktoś ją sobie przywłaszczył. Teraz zastanawiam się, co począć w takiej sytuacji. Chodzi o to, że samochód kupiłem kilka miesięcy temu, ale wciąż nie jest on przerejestrowany. Wydaje mi się, że w takiej sytuacji chyba lepiej będzie już przerejestrować auto, nic ubiegać się o wtórnik z wydziału komunikacji w którym jest ono obecnie zarejestrowane. I tu moja największa obawa. Czy bez jednej z tablic jest to w ogóle możliwe?
janusz91ff
Początkujący

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: VW Golf MkII
Silnik: 1.6 PN
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

28 Kwi 2013, 10:43

1. Zacznij od zgłoszenia tego fakty na policji - jak nie wiesz gdzie zgubiłes, to ktoś mógł ją sobie przwłaszczyć i za pomocą niej popełnić jakieś przestępstwo. I możesz mieć kłopoty, bo policja pierwsze co zrobi, to zapuka do drzwi poprzedniego właściciela, a ten pokaże umowę KS i następny krok policji to dzwonek do twoich drzwi. I niepotrzebne kłopoty.
2. Jeżeli chodzi o przerejestrowanie, to najlepiej będzie jak zadzwonisz do swojego WK i się zapytasz, bo to nie takie proste i każdy WK przepisy interpretuje inaczej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Kwi 2013, 12:45

Ad. 2 - Jedna tablica nie robi problemu - ja poszedłem kiedyś z jedną, napisałem oświadczenie, że zgubiłem i po ewentualnym odnalezieniu - doniosę..
Zgloszenie na policję to podstawa - bo zatankują na nią jakieś cwaniaczki..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

28 Kwi 2013, 14:13

Rozmawiałem dziś ze znajomym policjantem. Też zasugerował zgłoszenie. Powiedział też, że w zasadzie to z przerejestrowaniem auta nie powinno być większego problemu nawet wtedy, gdy umowa na jego kupno została spisana już kilka miesięcy wcześniej oraz gdy właśnie brakuje jednej z tablic. To wszystko mnie nieco uspokoiło. Jutro zgłoszę zgubienie tablicy i potem w miarę wolnego czasu będę chciał samochód przerejestrować.
janusz91ff
Początkujący

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: VW Golf MkII
Silnik: 1.6 PN
Rok produkcji: 1992

28 Kwi 2013, 14:23

janusz91ff napisał(a): Jutro zgłoszę zgubienie tablicy

Nie jutro !! TERAZ !!!!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

09 Kwi 2015, 14:42

Warto zakupić porządne ramki na tablice rejestracyjne , by przypadkiem ich nie zgubić, bo później znowu problemy. Zajrzyjcie do sieci , gdzie można kupić takie ramki w dobrej cenie.
Ostatnio edytowany przez silvo44, 10 Kwi 2015, 05:28, edytowano w sumie 1 raz
Powód: nachalna reklama..
reset
Nowicjusz

Auto: Audi a3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...

09 Kwi 2015, 14:45

reset napisał(a):Warto zakupić porządne ramki na tablice rejestracyjne, by przypadkiem ich nie zgubić, bo później znowu problemy. Zajrzyjcie gdziekolwiek , gdzie można kupić takie ramki w dobrej cenie.

Facepalm :no:
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna