ZGUBIONE WSZYSTKIE DOKUMENTY

14 Sty 2015, 18:26

Witam wszystkich!
Jestem tu nowy więc mogłem założyć temat nie tu gdzie trzeba ale mam nadzieje, że wybaczycie :P.
Ale do rzeczy, mianowicie wczoraj zorientowałem się że nie mam dowodu rejestracyjnego, więc pojechałem do urzędu co dalej i okazało potrzebuje kartę pojazdu. W domu jednak nigdzie nie mogę znaleść teczki z całą dokumentacją samochodu, miałem tam kartę pojazdu, umowę kupna samochodu oraz dokument legalizacji gazu (ostatnio w domu miałem duży remont i dużo rzeczy niepotrzebnych zostało wyrzuconych..). Jedyne co mi zostało to ubezpieczenie od auta.
Teraz pytanie do Was, czy da się wyrobić nowe dokumenty mając tak niewiele? Czy w urzędzie posiadają jakąś baze danych, że wystarczy im mój dowód? I oczywiście czy jeszcze raz będę musiał legalizować butlę gazową i robić przegląd na nowo czy oni też to gdzieś dokumentują i zapłace tylko za duplikat?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
KornelAR
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 05 2012
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

16 Sty 2015, 11:06

Najpierw lepiej zgłoś zagubienie DR i KP na policji.
Następnie wystarczy udać się do WK i tam wszystko ci powiedzą. Jako że wyrobienie wtórnika KP i DR raczej nie ma problemu, to problem jest w tym, że przy wyrabianiu wtórnika KP potrzebny jest DR, a przy wyrabianiu DR potrzebna jest KP. Musisz więc udać się do WK i zapytać co masz zrobić i w jakiej kolejności. Potrzebne ci też będzie zaświadczenie z SKP o przebytym przeglądzie.
Większośc info znajdziesz też w necie. Wystarczy poszukać.
Oprócz tego, potrzebne info można też czasami znaleść w BIP swojego UM. Ale moim zdaniem najlepiej udać sie do swojego WK i tam zapytać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000