Zgubiony dowod rejestracyjny a rejestracja samochodu.

08 Gru 2013, 14:04

Witam.
Miesiac temu kupilem samochod i chcialbym go teraz przerejestrowac na siebie jednak mam maly problem - kilka dni temu zgubilem dowod.
Slyszalem ze musze uzyskac zaswiadczenie z Wydzialu komunikacji z miasta w ktorym zarejestrowany jest samochod (podobno koszt 17zl). Orientujecie sie co musze zrobic aby to uzyskac? Musze osobiscie stawic sie w tym urzedzie czy jest mozliwosc zalatwienia tej sprawy poczta wysylajac odpowiednie dokumenty?

I jescze druga sprawa - jak to jest z OC?
Za kilka dni bedzie trzeba zaplacic druga skladke OC. Przyszedl do mnie juz list z ubezpieczalni.
Samochod ma silnik 2.0, ja nie mam zadnych znizek (mam nawet jeszcze zwyzki - mam 22 lata i prawko od 2 lat). i za druga rate mam zaplacic niby 380zl. To nie za malo? Spowiedzialem sie duzo wiekszej kwoty :)

pozdrawiam
AdrianGSM
Nowicjusz

08 Gru 2013, 18:39

AdrianGSM napisał(a):Slyszalem ze musze uzyskac zaswiadczenie z Wydzialu komunikacji z miasta w ktorym zarejestrowany jest samochod (podobno koszt 17zl). Orientujecie sie co musze zrobic aby to uzyskac? Musze osobiscie stawic sie w tym urzedzie czy jest mozliwosc zalatwienia tej sprawy poczta wysylajac odpowiednie dokumenty?

Myślę ze najbardziej rozsądnym posunięciem z Twojej strony będzie wizyta w WK gdzie będziesz go rejestrował.Tam uzyskasz informacje co musisz zrobic zeby samochód przerejestrowac na siebie.Tak czy inaczej sprawę tą musisz załatwic osobiście.Jezeli będziesz musiał odwiedzic poprzedni WK to musisz miec z sobą umowe k/s oraz KP samochodu jezeli została wydana.
W przypadku OC musisz sie spodziewac jednak zwyzki.Stawka która podałes jestem pewny ze dotyczy poprzedniego własciciela samochodu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Gru 2013, 18:43

Ps.Jezeli masz kontakt z poprzednim właścicielem to spytaj Go gdzie i kiedy było robione ostatnie OBT samochodu.Będzie Ci potrzebne przy rejestracji.Zeby za to nie placic i powtórnie wykonywać wystarczy udac się na tą SKP i pobrac od nich duplikat tego OBT/za friko/.. :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...