Zgubiony dowód rejestracyjny i karta pojazdu

13 Sty 2009, 14:19

Witam! Mam ogromny problem, a mianowicie: Kupiłam miesiac temu samochód z rynku wtórnego, renault clio van. Zaczełam przerabiać go na samochód osobowy, nie zmieniając dowodu rejestracyjnego. Pierwszy właściciel pochodził z Bydgoszczy i wszystkie papiery wystawione na Bydgoszcz. Samochód fizycznie został przerobiony, zostało tylko podbić papiery u mechanika itd. Jak zaczełam przegladać dokumenty, okazało sie ze nie ma dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu. Mój ojciec który trzymał te dokumenty musiał je gdzieś zgubić :( No i co teraz mam robić? Od czego zaczynać? Mieszkam w Białymstoku, to czy bede musiała jechać do Bydgoszczy i tam załatwiać te sprawy:? Czy uda sie załatwić wszystko w Białymstoku? proszę o pomoc! Pozdrawiam ciepło
Aiworzyca
Nowicjusz

13 Sty 2009, 22:59

Żeby zarejestrować samochód musisz uzyskać z urzędu komunikacji gdzie pojazd był ostatnio zarejestrowany (w tym przypadku w Bydgoszczy) zaświadczenie o karcie pojazdu i odrębne zaświadczenie o dowodzie rejestracyjnym.

Zaświadczenie wydadzą pod warunkiem, że ten który Ci sprzedał zgłosił sprzedaż w swoim urzędzie komunikacji a ten który zgubił złoży na miejscu oświadczenie o zagubieniu dokumentów i będzie posiadał dokumenty na to, że jest właścicielem pojazdu (tutaj umowa kupna sprzedaży).

Zaświadczenie takie wydają urzędy od ręki lub do kilku dni (długo np. we Wrocławiu).

Jest też taka opcja (sprawdzałem na swoim kliencie), że możesz zgłosić zgubienie tych dokumentów w swoim urzędzie komunikacji i za ich pośrednictwem wystąpić do urzędu w Bydgoszczy.

Trwa to znacznie dłużej bo dochodzi do tego jeszcze korespondencja między urzędami a list wysłany pocztą polską idzie teraz w obrębie tego samego miasta 7 dni ;(

Na pewno zaoszczędza Twój czas i pieniądze na dojazd ;)

Napisz jak załatwiłaś sprawę.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Sty 2009, 14:27

Witam! No i mam problem z głowy:) Znalazły sie dokumenty, uff. Były pod sniegiem, dobrze że w koszulce to nic nie zamokło:) Mimo wszystko dziekuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam cieplutko:))
Aiworzyca
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulator w naszym samochodzie
    W tym temacie nie dyskutujemy o problemach z akumulatorami i ładowaniem. Jak odłączać/podłączać akumulator? Przy odłączaniu klem od akumulatora najpierw należy odłączyć przewód minusowy – pozwoli to uniknąć zwarcia ...