Zielony bez zniżek kupuje auto na kredyt a współwłaściciel?

23 Wrz 2013, 20:00

Witam.
Moja dziewczyna ma zamiar kupić auto.
Nie ma ona żadnych zniżek na OC, zresztą ja też nie bo od początku jeżdżę służbówką.

Mamy zamiar kupić małe miejskie auto na kredyt do kwoty 6 000 PLN, ale jesteśmy zieloni.
W banku dostaliśmy zgodę na kredyt samochodowy do kwoty 26 tys zł.

I tu pojawia się pytanie czy w przypadku kredytu samochodowego bank widnieje na dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel pojazdu czy jest adnotacja o ustanowieniu zastawu na pojazd :?:

Kolejne nasze pytania i wątpliwości z racji braku zniżek OC.
Mój przyszły teść ma 60% zniżki na OC. I tutaj pojawia się bardzo ważne pytanie jak to rozegrać żeby skorzystać ze zniżek przyszłego teścia na OC? Czy na umowie kupna sprzedaży mogę widnieć ja i teść czy może moja dziewczyna i teść (pokrewieństwo córka-ojciec). Jak najlepiej byłoby to załatwić w skarbówce i wydziale komunikacji?

Zaznaczam, że jesteśmy kompletnie zieloni, więc proszę o "łopatologiczne" wytłumaczenie krok po kroku.
artur2406
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Nie mam

23 Wrz 2013, 23:42

artur2406 napisał(a):Mój przyszły teść ma 60% zniżki na OC. I tutaj pojawia się bardzo ważne pytanie jak to rozegrać żeby skorzystać ze zniżek przyszłego teścia na OC?

Umowa na współwłasność, ale jako pierwszy główny właściciel powinien być Teść i drugi Ty. Wtedy będą honorowane jego zniżki z OC, a tobie będą leciały lata ubezpieczenia do zniżek.

artur2406 napisał(a):czy w przypadku kredytu samochodowego bank widnieje na dowodzie rejestracyjnym jako współwłaściciel pojazdu czy jest adnotacja o ustanowieniu zastawu na pojazd

Głównie zależy od banku słyszałem że są banki które wymagają, żeby samochód który kredytują był jednocześnie zabezpieczeniem kredytu i wtedy bank jest wpisany do dowodu rejestracyjnego. Najlepiej jak zapytasz w Banku w którym planujecie taki kredyt.

artur2406 napisał(a):Mamy zamiar kupić małe miejskie auto na kredyt do kwoty 6 000 PLN

Można jeszcze rozważyć kredyt gotówkowy, ale jest on na pewno droższy od samochodowego. Wtedy właścicielami samochodu w 100% jesteście Wy.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

24 Wrz 2013, 09:49

Dzięki za odp. :piwo:

W googlach znalazłem taką umowę :arrow: http://motofinanse.pl/wzory/umowa_sprzedazy_samochodu-wspolwlasciciel_k.pdf

Czy "nada się" do mojego przypadku czy powinna być trochę inna :?:

Tak jak wspominałem, jestem kompletne zielony :ok:
artur2406
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Nie mam

24 Wrz 2013, 10:23

Wydaje mi się że będzie ok jest dwóch kupujących, reszta to standard.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...