Zimowe opony do Toyota Yaris

20 Sie 2018, 18:56

Witam,
Posiadam Toyotę Yaris z 2015 roku. Chcę kupic dobre opony - klasa premium - zimowe by wystarczyły na kilka sezonów. Aktualnie mam założone opony w rozmiarze 185/60 R15 84 H i są to pony letnie. Czy w tym rozmiarze mogę zakładać zimowe opony ? Oponeo.pl pokazuje takie wyniki dla mojego rozmiaru opon [link do Oponeo wygasł]. Czy warto kupować opony wzmacniane? Moje autko ma homologację ciężarową - tzn za przednimi fotelami jest krata i duża paka, czy opony mam dobierać jak do osobówki czy ciężarówki ? W instrukcji są dopuszczalne opony o takim rozmiarze dla wersji o 15 calowych kołach. Proszę o pomoc, gdzyż nie chcę kupować byle jakich opon. Zależy mi na bezpieczeństwie, jeźdze po mieście, do pracy - jakies 10 km , i czasami dłuższe trasy.

Dziękuje i pozdrawiam.
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Prawo jazdy: 11 07 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Yaris III
Silnik: 1329 73kW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

20 Sie 2018, 19:24

Twój Yaris nawet jeśli ma homologację ciężarową to nie różni się od wersji osobowej i można do niego zakupić zwykłe opony. Standardowy rozmiar dla Twojego modelu to 175/65 R15 i takich opon bym szukał. Jeśli chodzi o konkretne modele to rozważyłbym:

Continental WinterContact TS860
Kleber Krisalp HP 3
Dunlop Winter Response 2
Goodyear Ultra Grip 9
Hankook i*cept RS 2 W452
Vredestein Snowtrac 5
Yokohama W.drive V905
Falken Eurowinter HS01
Firestone Winterhawk 3
Nokian WR D4
Michelin Alpin 5
Kumho WinterCraft WP51
Sava Eskimo S3+
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Sie 2018, 19:31

A możesz napisać cos więcej o tych oponach ? Jak się prowadzi auto, jak to z trzymaniem drogi - przyczepność ?! raz komfort jazdy ?
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Sie 2018, 15:33

ryoko napisał(a):Aktualnie mam założone opony w rozmiarze 185/60 R15 84 H i są to pony letnie. Czy w tym rozmiarze mogę zakładać zimowe opony ?
Rozmiar opon którą masz była zalecana w poprzednim modelu a w tym z racji na oszczędność spalania producent zmodyfikował rozmiar i zaleca tak jak poprzednik napisał rozmiar 175/65 R15 i myślę że dla opon zimowych lepszy będzie ten rozmiar (tańszy też jest w zakupie). Nie wiem czy masz drugie felgi ale jak nie a chcesz tym samochodem pojeździć ze trzy lata to warto kupić sobie również drugi komplet stalowych felg na zimę żeby dwa razy w roku nie przekładać opon tylko zmieniać całe koła.

Jeździłem poprzednią wersją Yariski i sprawdzały mi się bardzo dobrze opony Kleber Krisalp HP 3. Najlepiej jak sobie poszukasz promocji bo czasem droższe opony z klasy premium można kupić w cenie opon z klasy średniej. Zerknij też na Nokian WR D4.
ryoko napisał(a):Czy warto kupować opony wzmacniane?
Dobieraj do osobówki na wzmacnianych będzie ci się gorzej jeździło.
ryoko napisał(a):Zależy mi na bezpieczeństwie, jeźdze po mieście, do pracy - jakies 10 km , i czasami dłuższe trasy
Czyli to co wyżej i będziesz zadowolona :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

24 Sie 2018, 15:55

Nie mam drugich felg, jaki jest ich koszt ? Można je kupić razem z opnami ? Klasa średnia odpada, tylko premium, nawet jeśli bez promocji , bo jednak na bezpieczeństwie nie należy oszczędzać. Teraz mam opony Bridgestone i czytałam że to dobra firma jest.
Pozdrawiam,
Całuski,
Ewa
ryoko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

05 Paź 2018, 13:39

Jeżeli tylko klasa premium to wybierz pomiędzy Nokian WR D4 Michelin Alpin 5 oraz Yokohama W.drive V905 tym bardziej jeśli budżet nie gra roli, w zasadzie każde z nich bardzo dobrze się sprawdzą. W kwestii wyboru samych felg możemy pomóc, właśnie tym zajmujemy się na co dzień.
LadneFelgi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...

12 Paź 2018, 12:44

ryoko napisał(a):Nie mam drugich felg, jaki jest ich koszt ? Można je kupić razem z opnami ?
Koszt felg stalowych w dobrym stanie do Yariski to myślę że nie więcej jak 400zł. Lepiej kupić osobno i do tego dobrać opony takie jak nam pasują.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!