Zimówki a alusy?

17 Paź 2009, 14:11

Otoz nie stac mnie obecnie ( student:D) na kupno opon zimowych z felgami do mojej Carismy. Kupie wiec 4 "gole opony" i tu pojawai sie problem : Czy jak zlece w jakims warsztacie wymiane opon na zimowki to nie zniszcza mi sie alusy (tzn podczas "operacji" zmiany kol przez mechanikow) ? ( Moze i pytanie glupie ale gdzies czytalem, ze moze byc taka sytuacja)... Czego sie moge spodziewac bo jesli jest jakies ryzyko to juz wole na letnich smigac... ?
Ostatnio edytowany przez Luq, 20 Lis 2009, 00:14, edytowano w sumie 1 raz
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

17 Paź 2009, 14:55

lepiej kup jakieś stalówki bo jak będzie sól na ulicach to będziesz miał "ubytki" w aluminiowych felgach
tiquet
Nowicjusz

Miejscowość: Miedźno

17 Paź 2009, 15:21

Dokladnie porzyc od rodzicow,znajomych czy kogos i kup normalne zimowki na felgach.Tutaj masz komplet calkiem nie drogi
[link do oferty na Allegro wygasł]
wystarczy tylko podmalowac jak napisal sprzedawca i na zime beda jak znalazl
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Paź 2009, 15:25

Potrzebuje "15" ale poszukam jeszcze takich na allegro.
Powiem szczerze, ze mam 1200 zl i ani grosza wiecej na wydanie dlatego tez mysle, zeby pojechac w niedziele na gielde do Lodzi i sie rozejrzec... Jestescie juz kolejnymi osobami, ktore radza kupic stalowki na zime, chyba cos w tym jest...
No i wtedy moglbym sobie je sam wymienic wiec troche kasy tez by w portfelu zostalo...
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

17 Paź 2009, 15:47

Za 1200zł napewno znajdziesz kpl stalówek i do tego nowe opony z niższej półki. Ja za 4 zimówki debica frigo 2 zapaciłem 600zł tyle że R14. Za R15 wyjdzie Ci pewnie 700 może 800 zł za takie opony, więc masz jeszcze 400zł na kupno felg na pewno wystarczy:)
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

17 Paź 2009, 18:52

Spokojnie cos znajdziesz,nawet troche grosza jeszcze zostanie w portfelu i masz racje jak mozesz to smigaj na gielde bo tam zawsze cos taniej dostaniesz i nawet mozesz sie dlugo targowac do ceny ktora Cie zadowoli
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

18 Paź 2009, 00:36

tiquet napisał(a):lepiej kup jakieś stalówki bo jak będzie sól na ulicach to będziesz miał "ubytki" w aluminiowych felgach
:mrgreen: :mrgreen: taaaa
większość felg aluminiowych (fabrycznych) jest przystosowana do jazdy w zimie, nic im się nie stanie, no chyba że masz jakiś szit który można powyginać w rękach :mrgreen:
kup dobre opony (jeśli ci wejdą w nadkola to o odrobinę większym profilu) lepiej mieć dobrą oponę i NIE wylądować w rowie niż mieć zajebiste stalówki i klepać błotniki :mrgreen:
a w razie W alusy używane kupiszw rozsądnych pieniążkach na alledrogo :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Paź 2009, 09:54

pocieszny, a jak przez przypadek wpadniesz w dziure obijesz się o krawężnik to nie szkoda by ci było alusków?? Raz że prostowanie dwa że je zniszczysz... Ja polecam stalówki plus do tego oponki np. Dębicy... Sam śmigałem w tamtą zimę na takich i są w niezłym stanie a były by w lepszym gdybym nie palił "kapcia" na nich :D ... Ja do bravo za 14nastki z oponami które miały przejechane 1000km zapłaciłem bagatela 400zł :D Trafiły się okazyjnie na allegro... ;)

P.S. Ojcu go golfa znalazłem w tamtym roku stal oryginalną VW za 100zł 4 sztuki felg jedna lekko skrzywiona.... to wyniosły mnie razem 130zł .... a opony ma jakieś no name i jeździ już na nich 4 sezon... i nawet nawet są jeszcze.... miał te oponki zawsze na aluskach ale niszczą się one od ciągłego zmieniania i kazał mi kupić stalówki bo szkoda alusków....
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

18 Paź 2009, 10:54

jak wpadniesz w dziurę to się nic nie stanie, a jak się stanie to w lecie też by się stało :mrgreen: tu zima akurat ma niewiele do tego, no chyba że stop felgi masz jakiś wyjątkowo tragiczny, ale wtedy taka felga nie miała by homologacji i racji bytu :mrgreen:
nie ma czegoś takiego jak "przypadkiem obijesz" :mrgreen: albo szalejesz i liczysz się z uderzeniem albo jeździsz spokojnie i jesteś zadowolony z bezawaryjnego auta :wink:
kolega pisze że nei ma kasy, jest stidentem a za 400 to masz 2 opony więc sory dla mnie wybór jest prosty w tym wypadku
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Paź 2009, 10:57

Niewiem czy czytales ale kolega wyzej pisze ze ma 1200zl do wydania wiec nawet jesli za 400zl 2opony to komplet 800zl+komplet felg ok 200zl to mu jeszcze 200zl w portfelu zostanie
Barol
Awatar użytkownika

18 Paź 2009, 11:03

barol91 napisał(a):Niewiem czy czytales ale kolega wyzej pisze ze ma 1200zl do wydania wiec nawet jesli za 400zl 2opony to komplet 800zl+komplet felg ok 200zl to mu jeszcze 200zl w portfelu zostanie
ok ;) ale dalej będe twierdził że alus w zimie to nie jest tragedia, a używany alus kosztuje tyle co badziewiasta stalowa felga :mrgreen: bo sory ale za 200 to zajebistej stalówki nei kupisz :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Paź 2009, 11:49

No ale wiesz nie ktorym jest szkoda tyrac alumy w zimie,oczywiscie nie obrazajac teraz nikogo,wsumie tez bym wolal kupic jakies stalowki byle by obskoczyly zime,wogole tez na gieldzie czasami okazyjnie by sie cos znalazlo.
Tutaj wprawdzie dwie ale calkiem dobre tanie
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

18 Paź 2009, 11:58

pocieszny, no to zauważ że ja kupiłem felgi (oryginały fiata) plus opony z przebiegiem 1000 km za 400zł.... Widzisz pocieszny, jak ktoś ma profil opony 45 na aluskach to niestety ciężko jeździć na takim w zime bez jakiegoś uszczerbku na felgach.... Jak się mieszka na wiosce to niestety dziury się tworzą niemiłosierne... a na takim profilu opony niestety o skrzywienie felgi nie trudno... co do bezawaryjności to ja to uważam za normalną rzecz jak się felga skrzywi :D Przyzwyczaiłem się do tego już że nieraz muszę albo opony wymienić bo jajko wyskoczy albo felgę wyprostować :D
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

18 Paź 2009, 13:43

Luke16 napisał(a):pocieszny, no to zauważ że ja kupiłem felgi (oryginały fiata) plus opony z przebiegiem 1000 km za 400zł....
taaa a te opony na nich są jeszcze z tego wieku??
ogólnie o ile jeszcze używane felgi jak są proste to OK, natomiast używane opony to już delikatna porażka :wink: ale jak soboe wolisz twoje auto nie moje.
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Paź 2009, 13:59

pocieszny, zawsze kupuje używane opony zawsze czy to letnie czy zimowe.... jeszcze nowych nigdy nie kupiłem :P Ojciec też :P Nieraz wole kupić używki renomowanych firm jak Toyo niż made in china... raz kupiłem nowe takie właśnie to auto przyczepności wogóle nie miało ... Teraz cię zdziwie oponki zimowe są z 2007 roku Debica Frigo II felgi po odnowie z 99 roku :D Felgi prościuteńkie aż sam się mechanik zdziwił że tyle za nie dałem plus jeszcze śruby do nich w gratisie :) zależało gościowi żeby się ich pozbyć bo leżały i mu zagracały piwnice a autko rok wcześniej sprzedał ...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika