Zimówki rozmiar / model - zmiana wielkości felg

20 Paź 2014, 19:28

Witam wszystkich na forum.

Posiadam autko z kołami 215/45/R16. Idzie zima i myśle o zmianie opon na zimowe, ale jako że 45 są cienkie chciałbym założyć opony o grubości przynajmniej 65-75. Problem że nie wiem jaki rozmiar na pewno będzie pasował.
Jako że opona będzie grubsza felgi zmienie na 15" a może nawet 14".

Znalazłem taki kalkulator:
[link do Oponeo wygasł]

ale wszelkie zamienniki jakie mi wylicza są węższe od moich. Nie rozumiem tego:)

skoro mam 215/45/R16 to czy mogę założyć 215/65/R15 albo 215/70(75)/R14?
Jak dokładnie obliczyć jaką max grubą oponę mogę włożyć na felgę 15 lub 14.

Szerokości nie chciałbym zmieniać.

Pozdrawiam
loqinrock
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Rapid
Silnik: 1,6 TDI 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Paź 2014, 01:18

Witaj,

Po pierwsze nie możesz sobie tak zmieniać rozmiaru bo myślisz, że szersze będą lepsze. Możesz potem mieć nabijane kilometry na liczniku jak jakiś rozmiar dobierzesz kosmiczny a poza tym szersze opony to większy opór toczenia i to jest równe z większym oporem i płacisz za benzynkę więcej albo i ropę - zależy :P Po to fabryka rekomenduje rozmiary, aby osiągi Twojego auta były optymalne i jakby tak było, że byłby lepsze to uwierz mi dali by taki rozmiar do fabrycznych. Jeżeli szukasz rozmiarów to wyklikaj sobie swoje autko pod linkiem: [link wygasł] i będziesz wiedział co możesz co nie i do tego masz odpowiednie ciśnienie ;)
Nie mieszaj jak dla mnie zostaw co fabryka daje :)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

22 Paź 2014, 01:28

hmm ale nie chce zmieniać parametrów koła tzn, szerokość, wysokość, obwód - tylko na mniejszą felgę założyć grubszą oponę ale tak żeby koło (felga + opona) miały obwód taki sam jak te co mam na lato.
Jeśli zmniejsze felge i zwiększe grubość opony to koło będzie takie samo: tu masz przykład
Zdjęcie
tylko nie wiem jakią oponę na 15" felgę mogę założyć żeby było dobrze.
I nie potrafi nikt mi powiedzieć dlaczego im mniejsza felga tym węższa opona musi być, dlaczego nie można zachować szerokości opony.
loqinrock
Nowicjusz

26 Paź 2014, 13:35

rzuc okiem na to zestawienie - odnosnie 15''

Zdjęcie
vulcanos
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 14 08 2000
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

28 Paź 2014, 02:22

Hejka,

Lepiej się nie bawić w te zamienniki i dawać takie rozmiary jak fabryka zaleca i koniec ;) :D
slickrz
Aktywny

01 Lis 2014, 09:16

215/45/R16 86H (max prędkość 210km/h, obciążenie do 530kg) taki mam chcę kupić takie:

[link do Oponeo wygasł]

mają wyższy stopień obciążenia

będą ok?
loqinrock
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Polacy znają się na motoryzacji?
    Blisko 80% badanych Polaków twierdzi, że motoryzacja to ich hobby, a najczęstszym tego przejawem jest oglądanie motoryzacyjnych programów telewizyjnych. Takie wnioski płyną z najnowszego badania zrealizowanego ...

03 Lis 2014, 19:03

Podobne są FIRESTONE Winterhawk 3, ale też jest dobra cena za super opony VREDESTEIN Snowtrac 5. XL opony są do samochodów dostawczych lub Vanów wożących duże ładunki. Te opony mają zazwyczaj większe opory toczenia i spalanie, Mogą udźwignąć więcej, ale to nie oznacza, że są trwalsze! :)
slickrz
Aktywny