Zła umowa kupna sprzedaży

19 Lis 2008, 21:57

Mam problem ponieważ nie wiem czy przy rejestracji samochodu na umowie kupna sprzedaży musi być ta sama osoba na którą jest dowod rejestracyjny i czy to w czymś przeszkadza , ponieważ kupiłem samochod najpierw na kolege ,a za pare minut napisaliśmy 2 umowe ,że on sprzedaje ten samochód mi . Prosze o pomoc
majo
Nowicjusz

20 Lis 2008, 10:30

Do rejestracji przychodzisz z dwoma umowami.

Z przepisów wynika, że musisz przedstawić ciągłość umów od osoby, która jest w dowodzie rejestracyjnym do osoby, która rejestruje samochód na siebie w urzędzie komunikacji.

Nie zapomnij zabrać:
1. tablice rejestracyjne
2. dowód rejestracyjny z ważnym badaniem technicznym
3. ważna polisa OC
4. karta pojazdu jeśli była wydana
5. dowód osobisty
6. umowa/umowy kupna sprzedaży

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

21 Lis 2008, 19:02

Czyli jak osoba z dowodu rejestracyjnego nie zgadza się z osobą z umowy kupna sprzedaży to nie zarejestruje samochodu?
majo
Nowicjusz

21 Lis 2008, 20:29

Samochód może sprzedać tylko i wyłącznie jego właściciel.Dowodem posiadania samochodu jest dowód rejestracyjny i umowa kupna-sprzedaży.Możesz więc iść do WK z dowodem rejestracyjnym,pierwszą umową i drugą umową.Nie wiem tylko,czy kolega,od którego kupiłeś samochód,nie będzie musiał w tym przypadku zapłacić podatku,ponieważ może być potraktowany jako handlarz samochodami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lis 2008, 22:46

aha no nic już załatwiłem ze sprzedawcą ,żebyśmy od nowa napisali umowę , dzięki za odpowiedzi :)
majo
Nowicjusz

22 Lis 2008, 11:51

No i to jest najprostsze wyjście z sytuacji.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem elektrycznym 800KM na jednym ładowaniu
    Jeśli uważasz, że pokonanie samochodem elektrycznym trasy z Paryża na południe Francji na jednym ładowaniu jest niemożliwe, to będziesz musiał zmienić zdanie. Dzięki współpracy pomiędzy Nissanem a francuskimi kolejami ...
    Lexus NX 300h - średniej wielkości SUV
    Średniej wielkości SUV Lexusa jest napędzany układem hybrydowym opartym na benzynowym silniku 2,5 l. Łączna moc 197 KM pozwala się rozpędzić do setki w 9,2 s. Średnie zużycie paliwa wg WLTP zaczyna się od 9,1 l/100 km. W ...