Zła waga Multicara

01 Sie 2008, 14:35

Witam! :D Mam problem w takiej oto sprawie:Kupiłem Multicar'a M25,zarejestrowałem na siebie .....i dostałem wezwanie do zapłacenia podatku od srodków transportu w wysokosci 550zł!!! Z danych w dowodzie rejestracyjnym wynika ze masa całkowita(masa pojazdu 2160kg+dopuszczalna ładownosc 1790kg) Multicara wynosi 3950kg.pojechałem na wage pustym samochodem i okazało sie ze waży tylko 1650kg.Co zrobic w tej sytuacji?Jak sprostowac ew.błędy?Czy jest to w ogóle możliwe? PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ!!!!
krystix15
Nowicjusz

01 Sie 2008, 17:52

Zainteresuj się o jaką masę całkowitą ci chodzi.Następnie poczytaj coś na ten temat w necie lub w KRD.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sie 2008, 21:07

O co chodzi z tym KRD,bo nie kumam.Masa całkowita w tym przypadku nie może przekroczyć 3,5t!!
krystix15
Nowicjusz

02 Sie 2008, 11:03

KRD to kodeks Ruchu Drogowego.I nie ma czegoś takiego jak masa całkowita.Jest rzeczywista masa całkowita i dopuszczalna masa całkowita.A to dwie bardzo różne sprawy.Zainteresuj się tym,a dowiesz się dlaczego wyszła ci taka różnica w wadze.No i taki samochód to przecież nie służy do przewozu osób tylko towaru.Więc musisz zapłacić podatek od środków transportowych.O tym podatku też poczytaj,a wszystko będzie jasne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000