Zła zmiana biegów z 3 na 2

26 Lip 2016, 16:20

Witam. Co się mogło stać podczas gdy jadąc na trzevim biegu i został wrzucony drugi bieg, Obroty były prawie maksymalne jadac 3. Prosze powiedzieć czego moge sie spodziewać w warsztacie i co mogło najprawdopodobniej sie uszkodzić.
Jest to Toyota corolla 1999 VE silnik 1ZZ-FE. Auto odpaliło ale gasnie trzeba przygazować zeby nie zgasł i to ciągle. i bardzo dziwnie chodzi
sulim94
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 03 1994
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Toyota corolla VE 1.8L 1999
Silnik: 1ZZ-FE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Lip 2016, 11:31

sulim94 napisał(a):Auto odpaliło ale gasnie trzeba przygazować zeby nie zgasł i to ciągle. i bardzo dziwnie chodzi
Ale tak się dzieje na luzie i wciśniętym sprzęgłem również? Czy przy wyłączonym silniku jesteś wstanie wrzucić bez problemu wszystkie biegi?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG

27 Lip 2016, 14:52

Na luzie z wciśniętym sprzęgłem tak sie dzieje. Nie wrzucałem biegu bałem sie ze moze cos pogorsze i bdz klapa. Sprawdzałem wszystkie biegi wchodza bez problemu na wyłączonym silniku. dzisiaj sprawdzilem silnik odpalił za drugim razem. ale ten dzwiek jest dziwny i tak jak by kulał. Nie próbowałem nim ruszać
sulim94
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 03 1994
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Toyota corolla VE 1.8L 1999
Silnik: 1ZZ-FE
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zimowa EkoJazda
    Jak jeździć ekologicznie i ekonomicznie zimą? Zasady są te same o każdej porze roku, ale w trudnych warunkach pogodowych, niskich temperaturach mają jeszcze większy wpływ na bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu ...