Złe paliwo w dieslu

01 Lut 2013, 08:04

przez swoją straszna pomyłke zatankowałem benzyne do diesla.. W zbiorniku było jeszcze sporo ON, i do tego dolałem benzyny.. przejechałem potem autem kilka kilometrów i dopiero się zroietnowałem co sie stało... Ale z samochodem nic sie nie działo, jechał normalnie.. To silnik starszego typu (auto z 2001r) 1.9 TDi, i tu sie pojawia moje pytanie.. Czy jest szansa, że silnik po odpompowaniu benzyny da sie uratować..?
abc1
Obserwowany

Auto: Nie mam

01 Lut 2013, 14:44

Teraz już nie odpompujesz benzyny. Jedź prosto do warsztatu na czyszczenie układu paliwowego bo ci pierdyknie silnik.

Ewentualnie jak masz węża w kieszeni to spróbuj zalać do pełna ropy. W sumie PB to oczyszczona ropa, więc może to pomoże.

Ale pamiętaj, że chytry traci dwa razy ;)
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

01 Lut 2013, 16:48

masz na pompowtryskach? nie sluchal kolegi wyzej nic nie musisz robic!!!! nic dla silnika sie nie stanie przeciez zima bardzo duzo osob dolewa benzyny do ropy!!!! dla pewnosci dolej do pelna ON
kamilszczak01

02 Lut 2013, 14:18

wszytko zależy od stężenia, jeśli nie wlałaś więcej niż1/3 baku to co najwyżej będzie trzeba wymienić filtr paliwa (jeśli się zapcha) dolać do pełna ropy i jeździć :ok: jeśli się bardzo boisz możesz wlać 100-200ml MIXOLU (na 50 litrów paliwa)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Renault Kangoo Z.E. - 10tyś. sprzedanych egzemplarzy
    Sieć Renault świętuje dziesięciotysięczną rejestrację modelu Kangoo Z.E. – w 100% elektrycznego samochodu dostawczego, europejskiego lidera w segmencie vanów. Klucze do samochodu wręczono panu Gerhardowi Dechowi, ...