Złomowanie nieubezpieczonego auta

07 Paź 2013, 21:56

Witam. Posiadam samochód Kia Sephia i chciałbym go zezłomować, ale nie jestem pewien czy mogę, więc proszę Was o pomoc. Polisa wygasła 27 Lipca tego roku, otrzymałem nową ale do dnia dzisiejszego (tj. 7.10.2013) jej nie opłaciłem. Pytanie moje brzmi: Czy mogę auto zezłomować bez ważnej polisy? Jeżeli nie, to czy po opłaceniu polisy dostanę zwrot za niewykorzystane miesiące?
Golabex
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 02 1988
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Kia Sephia
Silnik: 1,5 GTX
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

07 Paź 2013, 22:00

Samochód musi mieć ciągłość ubezpieczeń. Nie może być ani jednego dnia przerwy, bo zapłacisz karę. Wpłać, to co dostałeś ( żeby daty się zgadzały ) i możesz zezłomować. Potem do WK i wyrejestorwać. Chyba, że złom to auto kupi, więc spisujesz wtedy tylko polisę KS. I to ma znaczenie, ponieważ jak zezłomujesz i wyrejestrujesz, to dostaniesz zwrot z ubezpieczalni. A jak sprzedzasz auto na złom, czyli spiszesz umowę KS, to jak kupujący nie wypowie tej polisy, to zwrotu nie dostaniesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...