Zmiana ilości miejsc

11 Sie 2011, 23:03

Witam!

Jako, że to mój pierwszy post to przy okazji chciałbym się przywitać.

Mam pewien dylemat. Otóż chcę kupić samochód dostawczy i zrobić w nim siedzenia dla 6 osób. Chodzi mi o zrobienie czegoś w stylu VW Caravelle. Zastanawiam się czy jest możliwość kupienia dostawczaka z dwoma/trzema miejscami siedzącymi z przodu i pustą paką z tyłu i wstawienie tam dwóch dwuosobowych rozkładanych(do spania) kanap(jedna tyłem, a druga przodem do kierunku jazdy).I teraz następuje moje pierwsze pytanie. Czy mogę kupić samochód, który miał 3 miejsca i zrobić taką przeróbkę i czy będzie to legalne, czy lepiej byłoby kupić samochód, który od początku miał 6 miejsc i na tyle osób był zarejestrowany.

Teraz drugie pytanie. Czy w takich kanapach trzeba wtedy montować pasy bezpieczeństwa?

Chodzi mi o stworzenie samochodu wycieczkowego z możliwością przespania się w nim(nie kampera), czegoś takiego jak ekipa busemprzezswiat.pl, tylko, że z większego auta niż VW T3

Podaję linki do zdjęć pokazujących mniej więcej o co mi chodzi:

2 rzędy foteli

http://busemprzezswiat.pl/wp-content/up ... 24x682.jpg

rozłożona kanapa

http://www.busemprzezswiat.pl/wp-conten ... 133min.jpg
franeg
Nowicjusz

Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.3 Multijet 75KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Sie 2011, 09:35

Jak oglądałeś kiedyś monster garage to już wiesz że można zrobić wszystko. Generalnie cały szkopuł tkwi w tym że jak przerabiasz dostawczaka na autobusik to fotele muszą być mocowane w oryginalnych fabrycznych mocowaniach, bo inaczej nie dostaniesz przeglądu chyba że trafisz nierzetelnego diagnostę. Nie wszystkie klasyczne blaszaki mają taką opcję, zależy od konkretnego modelu. Nie wiem jak sytuacja wygląda w przypadku samochodów zabytkowych to musiał byś napisać do kolegi Migi60 który jest diagnostą i może Ci powie coś na ten temat.
Busiarze z kolorowej T3ójki fajnie zrobili to auto ale czy to jest do końca zgodne z przepisami to ja mam wątpliwości :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

12 Sie 2011, 21:58

nie musisz montowac w oryginalnych miejscach, zeby Ci przeszlo przeglad musisz miec kanape czy fotele z tylu zamontowac na stale do kazdego pasy bezpieczenstwa dodatkowo musisz jak niema w blaszaku szyb z tylu zrobic szyby z kazdej strony przynajmniej jedna
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

12 Sie 2011, 23:10

Czyli będzie to legalne, jeżeli kupię dostawczaka typu np. ford transit, który będzie miał z tyłu szyby, zamontuję w nim z tyłu dwie rozkładane kanapy, a do nich przymocuję w jakiś sposób pasy.

Aha i czy można kupić samochód, który był wcześniej zarejestrowany na 3 osoby i po takiej przeróbce zarejestrować go na np 6 bez konieczności wyrabiania jakichś dodatkowych homologacji itp ?
franeg
Nowicjusz

13 Sie 2011, 09:14

franeg napisał(a):Czyli będzie to legalne, jeżeli kupię dostawczaka typu np. ford transit, który będzie miał z tyłu szyby, zamontuję w nim z tyłu dwie rozkładane kanapy, a do nich przymocuję w jakiś sposób pasy.

Przed taką przerobką poszukaj sobie od razu "diagnosty-klepacza"który to wszystko zalegalizuje.... :!: :!: Siedzenia i pasy bezpieczeństwa musza być montowane w fabrycznych punktach mocowania...Kłania się DZ.U.32 poz.?????/nie pamietam?/....Czyzby wypadek i nagonka na busy z ubiegłego roku wyleciała Ci z pamięci/17 osób odeszło na łono Abrahama/... :!: :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

13 Sie 2011, 09:16

franeg napisał(a):Aha i czy można kupić samochód, który był wcześniej zarejestrowany na 3 osoby i po takiej przeróbce zarejestrować go na np 6 bez konieczności wyrabiania jakichś dodatkowych homologacji itp ?

Myslę ze lepiej kup sobie młotek gumowy i uzyj go w wiadomym celu.... :mrgreen: :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...

13 Sie 2011, 10:10

wszystko jest legalnie , przyklad moje kangoo 2 osobowe dostawcze zmienilem na 5 osobowe rowniez dostawcze z kratka , wsadzilem fotel z tyłu i pasy , wycialem i wstawilem szybe , pojechalem na przeglad na stacje okregowa sprawdzili dali papier i przerejestrowalem z 2 na 5 osob nic trudnego
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

13 Sie 2011, 10:40

Migi60 napisał(a):
franeg napisał(a):Czyli będzie to legalne, jeżeli kupię dostawczaka typu np. ford transit, który będzie miał z tyłu szyby, zamontuję w nim z tyłu dwie rozkładane kanapy, a do nich przymocuję w jakiś sposób pasy.

Przed taką przerobką poszukaj sobie od razu "diagnosty-klepacza"który to wszystko zalegalizuje.... :!: :!: Siedzenia i pasy bezpieczeństwa musza być montowane w fabrycznych punktach mocowania...Kłania się DZ.U.32 poz.?????/nie pamietam?/....Czyzby wypadek i nagonka na busy z ubiegłego roku wyleciała Ci z pamięci/17 osób odeszło na łono Abrahama/... :!: :!: :!:

Migi60 napisał(a):
franeg napisał(a):Aha i czy można kupić samochód, który był wcześniej zarejestrowany na 3 osoby i po takiej przeróbce zarejestrować go na np 6 bez konieczności wyrabiania jakichś dodatkowych homologacji itp ?

Myslę ze lepiej kup sobie młotek gumowy i uzyj go w wiadomym celu.... :mrgreen: :mrgreen:

Mam dziwne wrażenie, że się ze mnie naśmiewasz. Nie wiem, więc pytam, a nawiasem o ile dobrze pamiętam to w tamtym busie sprzed roku te 17 osób jechało na drewnianych stołkach na pace, a to chyba subtelnie różni się od tego, o czym napisałem.

No ale nie ważne, żeby nie było niepotrzebnej kłótni. Trochę prześmiewczo, ale częściowo odpowiedziałeś na moje pytanie, więc dzięki.
franeg
Nowicjusz

13 Sie 2011, 23:07

franeg napisał(a):Mam dziwne wrażenie, że się ze mnie naśmiewasz.

Przepraszam jezeli w Ciebie obrazilem lub cos nie tak powiedzialem-napisalem
franeg napisał(a):Trochę prześmiewczo, ale częściowo odpowiedziałeś na moje pytanie, więc dzięki.

Myślę ze wyjaśniłem Ci wszystko i mimo ze trochę w w sposób dziwaczny ale cieszę się ze dotarło to do Ciebie .....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

15 Sie 2011, 18:27

bioly21 napisał(a):wszystko jest legalnie , przyklad moje kangoo 2 osobowe dostawcze zmienilem na 5 osobowe rowniez dostawcze z kratka , wsadzilem fotel z tyłu i pasy , wycialem i wstawilem szybe , pojechalem na przeglad na stacje okregowa sprawdzili dali papier i przerejestrowalem z 2 na 5 osob nic trudnego

Tylko że ten fotel który zamontowałeś prawdopodobnie jest umocowany na FABRYCZNYCH zaczepach a nie na jakieś samoróbce. I o to w tym wszystkim chodzi. Niektóre auta dostawcze dwu lub trzy osobowe są produkowane z zaczepami do ewentualnego dodania foteli a niektóre nie.
Bo nie wierzę że diagnosta Cię przepuścił z fotelem zamontowanym domowymi sposobami. Ostatnio byłem na przeglądzie i dyskutowałem z diagnostą na temat takich siedzeń i mówił że nie ma opcji żeby takie auto przeszło legalnie przegląd techniczny.
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

16 Sie 2011, 00:21

Stiopa napisał(a): mówił że nie ma opcji żeby takie auto przeszło legalnie przegląd techniczny.

Wszystko i na temat.... :!: :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Maj 2019, 22:26

Witam!
Mam pytanie gdzie przerabiałeś tego kango?? Czy sam go przerabiałeś bo mam podobny problem tylko ja chce vw tourana przerobić dołożyć 3 rząd siedzeń
kryszar20
Obserwowany

22 Maj 2019, 22:28

Witam a czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć w jakich firmach można zmienić ilość miejsc??
kryszar20
Obserwowany

23 Maj 2019, 09:32

kryszar20 napisał(a): powiedzieć w jakich firmach można zmienić ilość miejsc??
Tylko i wyłacznie w firmie ktora ma na to zezwolenie/jak się nie mylę to musi posiadac w swojej dzialalnosci kod 4320z lun 4320n/.
Czy w miejscu gdzie masz zamiar montowć ten dodatkowy rząd siedzeń znajdują się fabryczne punkty montazowe... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP