Zmiana ilości miejsc

12 Sie 2011, 00:03

Witam!

Jako, że to mój pierwszy post to przy okazji chciałbym się przywitać.

Mam pewien dylemat. Otóż chcę kupić samochód dostawczy i zrobić w nim siedzenia dla 6 osób. Chodzi mi o zrobienie czegoś w stylu VW Caravelle. Zastanawiam się czy jest możliwość kupienia dostawczaka z dwoma/trzema miejscami siedzącymi z przodu i pustą paką z tyłu i wstawienie tam dwóch dwuosobowych rozkładanych(do spania) kanap(jedna tyłem, a druga przodem do kierunku jazdy).I teraz następuje moje pierwsze pytanie. Czy mogę kupić samochód, który miał 3 miejsca i zrobić taką przeróbkę i czy będzie to legalne, czy lepiej byłoby kupić samochód, który od początku miał 6 miejsc i na tyle osób był zarejestrowany.

Teraz drugie pytanie. Czy w takich kanapach trzeba wtedy montować pasy bezpieczeństwa?

Chodzi mi o stworzenie samochodu wycieczkowego z możliwością przespania się w nim(nie kampera), czegoś takiego jak ekipa busemprzezswiat.pl, tylko, że z większego auta niż VW T3

Podaję linki do zdjęć pokazujących mniej więcej o co mi chodzi:

2 rzędy foteli

http://busemprzezswiat.pl/wp-content/up ... 24x682.jpg

rozłożona kanapa

http://www.busemprzezswiat.pl/wp-conten ... 133min.jpg
franeg
Nowicjusz

Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.3 Multijet 75KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Sie 2011, 10:35

Jak oglądałeś kiedyś monster garage to już wiesz że można zrobić wszystko. Generalnie cały szkopuł tkwi w tym że jak przerabiasz dostawczaka na autobusik to fotele muszą być mocowane w oryginalnych fabrycznych mocowaniach, bo inaczej nie dostaniesz przeglądu chyba że trafisz nierzetelnego diagnostę. Nie wszystkie klasyczne blaszaki mają taką opcję, zależy od konkretnego modelu. Nie wiem jak sytuacja wygląda w przypadku samochodów zabytkowych to musiał byś napisać do kolegi Migi60 który jest diagnostą i może Ci powie coś na ten temat.
Busiarze z kolorowej T3ójki fajnie zrobili to auto ale czy to jest do końca zgodne z przepisami to ja mam wątpliwości :wink:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

12 Sie 2011, 22:58

nie musisz montowac w oryginalnych miejscach, zeby Ci przeszlo przeglad musisz miec kanape czy fotele z tylu zamontowac na stale do kazdego pasy bezpieczenstwa dodatkowo musisz jak niema w blaszaku szyb z tylu zrobic szyby z kazdej strony przynajmniej jedna
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

13 Sie 2011, 00:10

Czyli będzie to legalne, jeżeli kupię dostawczaka typu np. ford transit, który będzie miał z tyłu szyby, zamontuję w nim z tyłu dwie rozkładane kanapy, a do nich przymocuję w jakiś sposób pasy.

Aha i czy można kupić samochód, który był wcześniej zarejestrowany na 3 osoby i po takiej przeróbce zarejestrować go na np 6 bez konieczności wyrabiania jakichś dodatkowych homologacji itp ?
franeg
Nowicjusz

13 Sie 2011, 10:14

franeg napisał(a):Czyli będzie to legalne, jeżeli kupię dostawczaka typu np. ford transit, który będzie miał z tyłu szyby, zamontuję w nim z tyłu dwie rozkładane kanapy, a do nich przymocuję w jakiś sposób pasy.

Przed taką przerobką poszukaj sobie od razu "diagnosty-klepacza"który to wszystko zalegalizuje.... :!: :!: Siedzenia i pasy bezpieczeństwa musza być montowane w fabrycznych punktach mocowania...Kłania się DZ.U.32 poz.?????/nie pamietam?/....Czyzby wypadek i nagonka na busy z ubiegłego roku wyleciała Ci z pamięci/17 osób odeszło na łono Abrahama/... :!: :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

13 Sie 2011, 10:16

franeg napisał(a):Aha i czy można kupić samochód, który był wcześniej zarejestrowany na 3 osoby i po takiej przeróbce zarejestrować go na np 6 bez konieczności wyrabiania jakichś dodatkowych homologacji itp ?

Myslę ze lepiej kup sobie młotek gumowy i uzyj go w wiadomym celu.... :mrgreen: :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 325iX (1987-1990) - samochód elektryczny
    Projekt badawczy "Samochód elektryczny z wysokoenergetycznym akumulatorem " po raz pierwszy zapoczątkowany w 1981 roku doprowadził ostatecznie w 1987 roku do przekształcenia ośmiu modeli BMW 325iX z napędem na cztery ...

13 Sie 2011, 11:10

wszystko jest legalnie , przyklad moje kangoo 2 osobowe dostawcze zmienilem na 5 osobowe rowniez dostawcze z kratka , wsadzilem fotel z tyłu i pasy , wycialem i wstawilem szybe , pojechalem na przeglad na stacje okregowa sprawdzili dali papier i przerejestrowalem z 2 na 5 osob nic trudnego
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

13 Sie 2011, 11:40

Migi60 napisał(a):
franeg napisał(a):Czyli będzie to legalne, jeżeli kupię dostawczaka typu np. ford transit, który będzie miał z tyłu szyby, zamontuję w nim z tyłu dwie rozkładane kanapy, a do nich przymocuję w jakiś sposób pasy.

Przed taką przerobką poszukaj sobie od razu "diagnosty-klepacza"który to wszystko zalegalizuje.... :!: :!: Siedzenia i pasy bezpieczeństwa musza być montowane w fabrycznych punktach mocowania...Kłania się DZ.U.32 poz.?????/nie pamietam?/....Czyzby wypadek i nagonka na busy z ubiegłego roku wyleciała Ci z pamięci/17 osób odeszło na łono Abrahama/... :!: :!: :!:

Migi60 napisał(a):
franeg napisał(a):Aha i czy można kupić samochód, który był wcześniej zarejestrowany na 3 osoby i po takiej przeróbce zarejestrować go na np 6 bez konieczności wyrabiania jakichś dodatkowych homologacji itp ?

Myslę ze lepiej kup sobie młotek gumowy i uzyj go w wiadomym celu.... :mrgreen: :mrgreen:

Mam dziwne wrażenie, że się ze mnie naśmiewasz. Nie wiem, więc pytam, a nawiasem o ile dobrze pamiętam to w tamtym busie sprzed roku te 17 osób jechało na drewnianych stołkach na pace, a to chyba subtelnie różni się od tego, o czym napisałem.

No ale nie ważne, żeby nie było niepotrzebnej kłótni. Trochę prześmiewczo, ale częściowo odpowiedziałeś na moje pytanie, więc dzięki.
franeg
Nowicjusz

14 Sie 2011, 00:07

franeg napisał(a):Mam dziwne wrażenie, że się ze mnie naśmiewasz.

Przepraszam jezeli w Ciebie obrazilem lub cos nie tak powiedzialem-napisalem
franeg napisał(a):Trochę prześmiewczo, ale częściowo odpowiedziałeś na moje pytanie, więc dzięki.

Myślę ze wyjaśniłem Ci wszystko i mimo ze trochę w w sposób dziwaczny ale cieszę się ze dotarło to do Ciebie .....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

15 Sie 2011, 19:27

bioly21 napisał(a):wszystko jest legalnie , przyklad moje kangoo 2 osobowe dostawcze zmienilem na 5 osobowe rowniez dostawcze z kratka , wsadzilem fotel z tyłu i pasy , wycialem i wstawilem szybe , pojechalem na przeglad na stacje okregowa sprawdzili dali papier i przerejestrowalem z 2 na 5 osob nic trudnego

Tylko że ten fotel który zamontowałeś prawdopodobnie jest umocowany na FABRYCZNYCH zaczepach a nie na jakieś samoróbce. I o to w tym wszystkim chodzi. Niektóre auta dostawcze dwu lub trzy osobowe są produkowane z zaczepami do ewentualnego dodania foteli a niektóre nie.
Bo nie wierzę że diagnosta Cię przepuścił z fotelem zamontowanym domowymi sposobami. Ostatnio byłem na przeglądzie i dyskutowałem z diagnostą na temat takich siedzeń i mówił że nie ma opcji żeby takie auto przeszło legalnie przegląd techniczny.
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

16 Sie 2011, 01:21

Stiopa napisał(a): mówił że nie ma opcji żeby takie auto przeszło legalnie przegląd techniczny.

Wszystko i na temat.... :!: :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Maj 2019, 23:26

Witam!
Mam pytanie gdzie przerabiałeś tego kango?? Czy sam go przerabiałeś bo mam podobny problem tylko ja chce vw tourana przerobić dołożyć 3 rząd siedzeń
kryszar20
Obserwowany

22 Maj 2019, 23:28

Witam a czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć w jakich firmach można zmienić ilość miejsc??
kryszar20
Obserwowany

23 Maj 2019, 10:32

kryszar20 napisał(a): powiedzieć w jakich firmach można zmienić ilość miejsc??
Tylko i wyłacznie w firmie ktora ma na to zezwolenie/jak się nie mylę to musi posiadac w swojej dzialalnosci kod 4320z lun 4320n/.
Czy w miejscu gdzie masz zamiar montowć ten dodatkowy rząd siedzeń znajdują się fabryczne punkty montazowe... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP