Zmiana koloru auta!

25 Sty 2007, 23:00

witam
zrobiłem remont nadwozia auta chciałbym zmienić jego kolor na inny! Czy jest taka możliwość aby przemalować na inny kolor jak wcześniej w ubezpieczeniu miałem wpisany czerwony, czy jest to zgodne z przepisami czy trzba gdzieś to zgłosić??
mistrzu24
Nowicjusz

27 Sty 2007, 09:18

Możesz pomalować swój samochód na jaki chcesz kolor,ale musi to być odnotowane w papierach.
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie

10 Lut 2007, 14:43

Dokładnie, po zmianie kolorku musisz się udać do wydziału i to zgłosić.
Pozdro.
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

14 Maj 2007, 13:40

Witam.
Jest to mój pierwszy post an tym forum , więc chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich użytkowników.Przy okazji chciałbym wyprowadzić z błędu tych którzy myślą , że faktycznie tak jest- tzn tak naprawdę nie trzeba zgłaszać zmiany koloru do żadnego urzędu.Wiem , bo pracuje w takim urzędzie. :D .
Cya
fanatico
Nowicjusz

06 Maj 2010, 16:17

witam.
juz zglupialem od tego wszystkiego. chcę zmienić kolor samochodu na dosłownie negatyw, to musze gdzieś to zgłaszać w końcu? kogoś w urzedach, na policji o tym informować? czy tak jak osoba przede mną napisała nic nei robić? z tego co się dowiedziałem to policja według któregoś numeru dowiaduje się o tym kolorze auta itd.
Mitalca
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

06 Maj 2010, 16:26

jeśli nie masz AC to nie musisz
w nowym dowodzie nie ma koloru ani nic ;) ostatnio przy zgłoszeniu panie w okienku mi powiedziała
"-a co MNIE to obchodzi jaki pan ma kolor, tego w dowodzie nie ma"
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Corona 1957 rok
    Pierwsza Corona pojawiła się na rynku w 1957 roku. Początkowo Corona była oferowana z litrowym silnikiem o mocy 33 KM. W 1959 roku został on zastąpiony nowym 45-konnym silnikiem o tej samej pojemności. Kompaktowy samochód ...

06 Maj 2010, 16:38

aha, dzieki za odpowiedz:) to wsyzstko juz jasne
Mitalca
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

03 Lut 2013, 01:56

JEŚLI ZMIENIASZ KOLOR AUTA :
jeśli kolor auta jest zmieniony za pomocą lakieru ( całkowite przemalowanie) to musisz to zgłosić
jeśli robisz zmianę koloru swojego auta za pomocą foli to tego nie musisz zgłaszać :!: :D :!:
np z niebieskiego na czarny mat :wink:
Pozdrawiam
Mariusz

Jeśli ktoś ma problem, pytania - mogę pomóc jak zabrać się do tematu reklamy samochodowej, zmiany koloru aut
galeria/oklejanie-samochodow-zmiana-koloru-auta-a237.htm
Aplikator
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 88
Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 0- 0-1997
Auto: VW PASSAT
Silnik: 2.0 tdi 140 4x4
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

03 Lut 2013, 12:37

Aplikator napisał(a):jeśli kolor auta jest zmieniony za pomocą lakieru ( całkowite przemalowanie) to musisz to zgłosić

Skoro piszesz takie rzeczy, wyjaśnij dlaczego. Fajnie by było, jakbyś to poparł jakimś artykułem jakiejś ustawy.

Aplikator napisał(a):jeśli robisz zmianę koloru swojego auta za pomocą foli to tego nie musisz zgłaszać

Jak wyżej - wyjaśnij dlaczego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lut 2013, 07:24

MotoAlbercik

ok
miałem gdzieś wyjaśnienia jak je znajdę to umieszczę na forum :ok:
Pozdrawiam
Mariusz

Jeśli ktoś ma problem, pytania - mogę pomóc jak zabrać się do tematu reklamy samochodowej, zmiany koloru aut
Aplikator
Początkujący
Awatar użytkownika

04 Lut 2013, 07:59

:arrow:

Po :idea: malowaniu :idea: auta w urzędzie nie masz obowiązku zgłaszać zmiany koloru, ale taka informacje przyjmą i poprawią. Nie jest to związane z żadnymi kosztami.
Przy zdjęciach do AC po pomalowaniu ubezpieczyciel musi wykonać aktualizacje zdjęć (agent załatwi to). Kolor auta nie jest zakodowany i nie jest sprawdzany na przeglądzie bądź policje.

A
Po :idea: oklejenie auta :idea: jest traktowane jako reklama samochodowa i w każdym momencie możesz ją rozkleić i przywrócić pierwotny kolor
można tylko zgłosić w ubezpieczalni ze względu na sam koszt oklejenia. Przy jakiejś szkodzie komunikacyjnej nie będzie problemu z AC
Pozdrawiam
Mariusz

Aplikator
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Gru 2015, 09:50

Koniecznie trzeba odnotować w papierach stary! :yes:
Jak będziesz zmieniał kolor to Ci coś podpowiem ostatnio też zmieniałem i zdecydowałem się na oklejanie auta folią i mi wyceniono o wiele taniej niż lakierowanie Nie wiem, czy Ciebie interesuje oklejenie czy lakier ale u mnie po miesiącu nie widać żadnych oznak jakiegokolwiek zniszczenia ani nic. :ok:
szymon123
Nowicjusz

Prawo jazdy: 27 10 1996
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Nie mam

12 Gru 2015, 21:41

A może zamiast zmieniać, wystarczy go odświeżyć, żeby samochód znowu się podobał? Wiem, że to inne trochę rozwiązanie. Ale gdy moja żona zaczęła narzekać, że kolor taki jakiś matowy i ogólnie już jej się przestaje podobać, to zdecydowałem się na renowację lakieru. Zrobiłem to w firmie Diamentowe Auto. Efekt przekroczył moje oczekiwania i, o dziwo, oczekiwania żony. Teraz znowu się podoba.
robhill
Obserwowany

Auto: VW Golf IV

31 Sie 2016, 13:38

Tańszą opcją jest naklejenie foli. Ja sobie zmieniłem kolor auta z niebieskiego na bordowy w tej firmie[reklama] . W papierach oczywiście trzeba zgłosić.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 04 Wrz 2016, 12:10, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
Marynarz32
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 03 1983
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Audi A3

27 Lis 2017, 09:36

Co do zmiany koloru na inny nie jest problem dzisiaj. Jednak moim zdaniem najlepiej będzie takie sprawyktóra zna się na tego typu sprawach. Bo tylko wtedy będziemy mieli pewność, że folia dobrze będzie się nie tylko trzymała, ale i wyglądała ;).
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 27 Lis 2017, 19:46, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
marekmusial
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 10 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004