Dzień dobry.
Ponad rok temu kupiłem w/w Opla Merive B 2016 z silnikiem 1.4 100KM. Przejechałem tym autem ponad 20kkm, i na chwilę obecna mam mieszane uczucia do tego samochodu. Założenie przy zakupie było takie - tanie auto na dojazdy do pracy (dlatego włożyłem LPG), 2-3 razy w roku rodzinny 2+2 wyjazd (DE, nasze morze lub góry). Do pracy mam 2x25km, droga poza miastem - tu sprawdza się w miarę dobrze i w mieście też jest w miarę ok. Nie jest demonem prędkości i przyspieszenia ale zysk finansowy na LPG rekompensuje ta stratę.
Problem pojawia się, gdy chcemy wyjechać gdzieś dalej. W górach ciężko jest mu się wtoczyć pod górki (biegi tylko 1 i 2 i duuuże obroty), w trasie na autostradzie mogę zapomnieć o bezpiecznym wyprzedzaniu, jakakolwiek elastyczność powyżej 80km/h nie istnieje (chyba że z górki
![Śmiech :lol:]()
)
Teraz prośba o Wasza pomoc. Czego szukać? Wymagania jak wyżej, diesel odpada ze względu na DPF oraz stosunkowo małą ilość km/rok, benzyna też raczej niezbyt bo trzeba liczyć spalanie min 7-9 l, liczę bardzo na benzyna + gaz (założę po zakupie) - wtedy koszty dojazdów mnie nie zabiją. Chciałbym nim pojeździć kilka dobrych lat, sensowny bagażnik, niezbyt drogi serwis. Jeżdżę raczej spokojnie. Budżet to kwota za opla (jestem drugim właścicielem, bezwypadkowy, krajowy, przebieg 45kkm i rośnie) plus jakaś malutka dopłata.
Jakieś propozycje?
![Rolling Eyes :roll:]()
Zastanawiam się nad Astra J 1.4T 140KM, tylko piszą że to dość ciężkie auto i trzeba tez wysoko kręcić. Może być czy odpuścić sobie?