Zmiana na większy ale oszczędniejszy

23 Kwi 2012, 12:25

Witam.

Od roku jeżdżę Vectrą B w liftbacku z motorem 1.8l na benzynie. Jestem zadowolony z auta, bo wygodne choć nieduże, spalanie też było znośne przy oszczędnej jeździe "tylko tam gdzie trzeba", zwłaszcza, że większość km robiłem zarobkowo. Trochę się jednak w życiu pozmieniało, przybędzie nam rodziny, ponadto noga zrobiła mi się ciężka i lubię się wyżywać na silniku, przez co ten jest bardziej głodny. Gdy zaczynałem rok temu było to 8 litrów, teraz jest od 9 w górę, a to już sporo, zwłaszcza, że więcej jeżdżę dla przyjemności lub załatawiania spraw niż dla zarobku.
Dlatego myślę o zmianie auta na trochę większe, ale bardziej oszczędne. Diesel? Też nie tani, a kultura pracy starszych modeli pozostawia wiele do życzenia. Gaz? Śmierdzi, ale chyba będzie najtańszy jeśli chodzi o spalanie.
Auto mogłoby mieć właściwości terenowe, bo nieraz zaczepiłem o coś brzuchem mojej Viki, gdy trzeba było wjechać w nietypowe miejsce.
Ważna duża przestrzeń bagażowa, bo się wozi trochę sprzętu.
No i to coś w aucie, jakaś klasa i estetyka, a gust mam dość specyficzny. Podoba mi się np.: bryła Jeepa Cherokee II jak również Vectry B kombi.

Czy możecie zaproponować coś pasującego do potrzeb?

Aha, cena to ok. 8000.
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

23 Kwi 2012, 12:49

w tej kwocie nic większego i oszczędniejszego nie znajdziesz, dużej terenówki tym bardziej... Może Vitara Long? oszczędniejszy byłby tylko diesel ale sam zauważyłeś, że z jego oszczędnością jest taka sobie... Moze warto do tej Vectry zamontować Lpg? Możesz się rozejrzeć za jakąś zadbaną Omegą jak chcesz coś większego i zagazować
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

23 Kwi 2012, 15:06

Omega na dzień dzisiejszy odpada, bo brzydal :P
A co do terenówki to faktycznie mnie nie stać, chociaż od zawsze marzę o Fronterze. Rozważam też małego vana, ale te auta zupełnie estetyki nie mają, po prostu typowo użytkowe. Widzę, że gdzieś będę musiał pójść na kompromis i rozważyć co ważniejsze. Obecnie to chyba koszta samego paliwa.
kimkes
Początkujący

23 Kwi 2012, 15:34

Frontere sprzed liftingu za tą kwote może znajdziesz ale nie wymagaj, że spali mniej bo gabaryty robią swoje :D jeśli tylko koszty paliwa są ważne to możesz założyć lpg i ta vectra spali te 10-11l na 100km ale dwa razy tańszego paliwa.... wiadomo gaz jest do zapalniczek, no ale :wink: Polecam Staga na jakichś dobrych podzespołach lub Brc
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

27 Kwi 2012, 12:20

A jeśli rzuciłbym kwotę 10 tysi?
Dobrze mi się jeździ tą Viki, no ale jednak trochę mała na rodzinę i pracę.
kimkes
Początkujący

27 Kwi 2012, 17:22

Może coś takiego
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012