23 Kwi 2012, 12:25
Witam.
Od roku jeżdżę Vectrą B w liftbacku z motorem 1.8l na benzynie. Jestem zadowolony z auta, bo wygodne choć nieduże, spalanie też było znośne przy oszczędnej jeździe "tylko tam gdzie trzeba", zwłaszcza, że większość km robiłem zarobkowo. Trochę się jednak w życiu pozmieniało, przybędzie nam rodziny, ponadto noga zrobiła mi się ciężka i lubię się wyżywać na silniku, przez co ten jest bardziej głodny. Gdy zaczynałem rok temu było to 8 litrów, teraz jest od 9 w górę, a to już sporo, zwłaszcza, że więcej jeżdżę dla przyjemności lub załatawiania spraw niż dla zarobku.
Dlatego myślę o zmianie auta na trochę większe, ale bardziej oszczędne. Diesel? Też nie tani, a kultura pracy starszych modeli pozostawia wiele do życzenia. Gaz? Śmierdzi, ale chyba będzie najtańszy jeśli chodzi o spalanie.
Auto mogłoby mieć właściwości terenowe, bo nieraz zaczepiłem o coś brzuchem mojej Viki, gdy trzeba było wjechać w nietypowe miejsce.
Ważna duża przestrzeń bagażowa, bo się wozi trochę sprzętu.
No i to coś w aucie, jakaś klasa i estetyka, a gust mam dość specyficzny. Podoba mi się np.: bryła Jeepa Cherokee II jak również Vectry B kombi.
Czy możecie zaproponować coś pasującego do potrzeb?
Aha, cena to ok. 8000.