10 Lut 2018, 08:00
Skoda do tych silnikow zaleca oleje 15 W40,co to oznacza?Ano to,ze to jest mnimalny wymog tych silnikow,co nie oznacza,ze nie mozesz wlac np.pelnego syntetyka odpowiednio dobranego tak,by nie zaszkodzil silnikowi. Mozesz wybrac olek wyprodukowany w technologii syntetetycznej,to naubardziej racjonaona opcja biorac pod uwage jakosc plus koszty.Ja tak zrobilem.Do mojego silnika Mercedes zaleca oleje 10W40 z dopuszczeniem 15W 40 nawet co nie oznacza wcale,ze temu silnikowi zaszkodzi olej 0W40 czy 5W40 ale odpowiednio dobrany czyli sklad oleju oraz gwarancja zapewnienia spelniania norm wymaganych przez producenta.Olej twojego silnika powinien spelniac normy SG/A2 lub wyzsze,im wyzsze tym lepiej dla silnika jesli jest w swietnej kondycji.Nie masz tam kompensatorow hydraulicznych luzu zaworowego.Twoj silnik czy moj nie ma specjalnie wygorowanych wymagan ze strony systemu oczyszczania spalin dlatego nie ma sensu przesadzac z kosztami.Oleje do naszych silnikow powinny przede wszystkim swietnie smarowac,bardzo szybko docierac do wezlow tarcia,podobnie jak w przypadku wszystkich silnikow.Jesli nie chcesz przeplacac a skorzystac z naprawde swietnego oleju,ktory bedzie rewelacyuny w warunkach zimowych i letnich skorzystaj z oleju Elf Evolution 900 NF 5W40,bedziesz mile zaskoczony jego cena i cicha praca silnika.Swietnie sprawdza sie w moim wolnossacym dieslu w mocnej benzynie mojego brata(Mercedes 200 kompressor 163 KM oraz w Megance mjego drugiego brata 1.5 dCi.Wierz mi,ze b.duzo czasu spedzilem porownujac parametry roznych olejow,testy na YT,szczegolnie w ostrych warunkach zimowych.Ten olej jest bezkonkurencyjny jesli chodzi o jakosc i jego cene.Nasze silniki pracuja na nim rewelacyjnie.Oczywiscie nie nadaje sie do najnowszych konstrukcji ale w starszych spisuje sie fenomenalnie.Na tym oleju silnik Skody bedzie nie do zajezdzenia,zapewniam.