Zmiana opcji ubezpieczenia

09 Gru 2016, 02:29

Witam ,szukałem i nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie a mianowicie:
Samochód jest ubezpieczony na ojca -ubezpieczony ok .2tygodni temu w "Warcie"(z ochroną zniżek) jest on jedynym właścicielem i podczas opłacania polisy podał ,że będzie jedynym kierowcą. Sytuacja się trochę zmieniła i ja będę użytkował samochód , czy jest możliwość dopisania jeszcze do polisy młodszego kierowce? (nie mam 25lat)Polisa jeszcze się nie zaczęła ,kupiona z wyprzedzeniem. Ew. co w sytuacji:
1.jak ja spowoduje kolizje
2.jak ktoś spowoduje na ojca samochodzie a ja będę prowadzić.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Daniel1902
Obserwowany

Auto: Bmw

09 Gru 2016, 09:42

Wystarczy poinformować ubezpieczyciela o zmianie sytuacji. Nie tyle chodzi tu o dopisanie do polisy (bo nie jesteś właścicielem tego auta), a jedynie zaznaczenie, że samochód będzie używany także przez młodego kierowcę. Będzie to zapewne wiązało się z lekką podwyżką składki.

Jeżeli tego nie zrobicie to:

1. Jeśli ty spowodujesz kolizję, to ubezpieczyciel wypłaci odszkodowanie, a potem dokona rekalkulacji składki i każe dopłacić odpowiednią kwotę.

2. Jeśli to Ty będziesz poszkodowanym, to zgłaszacie się do ubezpieczyciela sprawcy (ewentualnie Waszego, jeśli oba towarzystwa będą w systemie BLS). W tej sytuacji fakt czy jesteś zaznaczony w polisie OC nie ma znaczenia.
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna