Zmiana pasa na skrzyżowaniu.

28 Mar 2008, 17:05

Czy mogę zmienić pas z prawego na lewy, na samy środku skrzyżowania, jeżeli ruch na skrzyżowaniu jest kierowany i jest linia przerywana (do skrzyżowania jest linia ciągła, a na samym skrzyżowaniu - przerywana)?

P.S. Oczywiście, kiedy nie stwarzam żadnego zagrożenia, czyli lewy pas jest pusty.
abram
Nowicjusz

28 Mar 2008, 17:12

Nie, nie możesz :P
;*
Madmix
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Irlandia

28 Mar 2008, 17:29

Jest to dozwolone. Jeśli ruch na skrzyżowaniu jest kierowany, taka zmiana pasa jest dozwolona, wyprzedzanie również.
Radze kolego podszkolić się w przepisach.
abram
Nowicjusz

29 Mar 2008, 17:10

Skomplikowane to jest troszkę,ponieważ żaden przepis KRD wprost nic o tym nie mówi.Niestety,jak to z polskim prawem bywa,jest jedno ale,które zabrania nam wykonywania takiego manewru na skrzyżowaniu - jest przepis,że dojeżdżajac do skrzyżowania,należy przed nim,zająć odpowiedni pas ruchu do kierunku,w którym chcemy jechać przez skrzyżowanie.Jeżeli natomiast są dwa pasy ruchu do jazdy na wprost,powinniśmy jechać pasem prawym,ponieważ obowiązuje ruch prawostronny(tym bardziej,że na drodze jest pusto - jazda lewym pasem w tym przypadku jest zabroniona,chyba,że chcemy skręcić w lewo).Lewy pas służy tylko do wyprzedzania(jest to dozwolone na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym i na skrzyżowaniu,na którym ruch jest kierowany).
No i zazwyczaj,jeżeli na skrzyżowaniu jest kilka pasów,są one oznaczone strzałkami na jezdni.Jeżeli stoimy na pasie,na którym jest namalowana strzałka do jazdy na wprost,to na skrzyżowaniu nie możemy jechać z tego pasa w lewo lub w prawo.
Tak więc na skrzyżowaniu generalnie nie wolno zmieniać pasa ruchu.
Co do linii przerywanych na skrzyżowaniu - nie oznaczają one tego,że wolno nam w tym miejscu zmieniać pas ruchu - sa one po to,żeby wyznaczać tor samego pasa.Ktoś zapyta to dlaczego nie ma linii ciągłej,wyznaczającej tor pasa?Dlatego,że jest przepis,że linii ciągłej nie wolno przekraczać.A jak mamy skręić w lewo,jeżeli jest linia ciągła?Dlatego na skrzyżowaniach są linie przerywane.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Kwi 2008, 01:04

Ale zmieniając pas, wyprzedziłem ciężarówkę (jakąś starą i załadowaną), która się wlekła. Wykorzystałem więc lewy pas zgodnie z Twoim opisem, czyli wyprzedzaniem. Pytanie tylko, czy mogłem taki manewr wykonać na skrzyżowania o ruchu kierowanym?
abram
Nowicjusz

08 Kwi 2008, 08:45

Jeżeli skrzyżowanie było o ruchu kierowanym,to można na nim wyprzedzać.Tak samo można wyprzedzać na przejściu dla pieszych jak i przed nim.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Kwi 2008, 14:20

Jest tylko jedno pytanie - ile pasów ruch jest dla jednego kierunku ruchu!?

Jeśli jest po jednym pasie dla obu kierunków - nie mogłeś!
Jeśli jes po 2 (lub więcej) pasów dla każdego kierunku - mogłeś.

Po szczegóły odsyłam tutaj: http://kodeksdrogowy.com.pl/obowiazujac ... resci.html
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1990

15 Cze 2009, 06:49

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

trochę z innej beczki, jednak moim zdaniem na temat:
na skrzyżowaniu z sygnalizacją i dwoma pasami do jazdy na wprost, oddziela się nowy pas, który dalej jest do skrętu. Czy przejeżdżając przez skrzyżowanie, wolno mi już zmienić pas (zamierzam potem skręcić w lewo i mam możliwość prawidłowego sygnalizowania oraz nie ma mozliwości że nie ustąpię pierwszeństwa) ?
Denver
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

15 Cze 2009, 10:16

Jeżeli jest to skrzyżowanie o ruchu kierowanym,między tymi pasami nie ma linii ciągłej,to tak.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Sie 2009, 20:15

Nie jest chyba w kodeksie napisane, ze pas nalezy zajac przed skrzyzowaniem, wiec wg mnie mozna to zrobic na. Co nie jest zabronione jest dozwolone..
DUCATI
Początkujący