Zmiana rozstawu śrub za pomocą adaptera

19 Maj 2020, 19:20

Witam
Mam pytanie odnośnie zmiany rozstawu śrub Posiadam Opla Merivę z 2003 roku o rozstawie śrub 5x100 i chciałbym zamontować felgi o rozstawie 5x112 czy jest to w ogóle możliwe ? słyszałem coś o adapterach zmieniających rozstaw śrub. Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam.
mataysen1994
Nowicjusz

Miejscowość: TM
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: matiz

20 Maj 2020, 09:04

Jest jak najbardziej ale ja ogólnie nie polecam takiego zabiegu i kombinowania. Zawsze najlepiej znaleźć felgę które będzie pasował do oryginalnego rozmiaru rozstawu śrub który masz w danym samochodzie.

Jednak jak byś chciał zmienić i założyć taką felgę jak wspomniałeś powinieneś użyć adaptera np. [link do oferty na Allegro wygasł] 5x100 do 5x112 ale to nie wszystko. Takie adapter jak podałem ma grubość 20mm więc felga musi mieć inne ET niż oryginalna.

Dam Ci teraz przykład:
Masz oryginalną felgę 5x100 o szerokości 7" i ET35 to po założeniu adaptera 20mm felga z rozstawem 5x112 o takiej samej szerokości 7" powinna mieć ET55. Wtedy po jej założeniu nie będzie żadnej różnicy jeżeli chodzi o odległości od elementów zawieszenia czy rantu nadkola.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...