Zmiana samochod. Do ok. 7000

13 Maj 2011, 11:22

Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem Opla Astry rocznik 1992. Jeżdzę nim już 3 lata i nie wiele do niego dokładam, jednak progi są już zupełnie przerdzewiałe i myślę nad zmianą. Z sympatii do Opla chciałbym kupić jego druga generację jednak ceny zaczynają się od 8tyś a w lepszym stanie pewnie z 10 trzeba by dać. Dlatego myślałem nad czymś tańszym. Powiedzmy, że przedział cenowy jest dość ruchomy od 5 do 7tyś zł. Wielkość to kompakt ewentualnie jakiś większy z B. Myślałem nad takimi autami jak:

Nissan Almera N15 - tu mnie trochę smuci bardzo niski poziom bezpieczeństwa i nie wiem jak te silniki z gazem współpracują. Ceny części wydają się być rozsądne. Ceny aut widzę, że od 5000.

Toyota Corolla E11 - Ceny od 6000, sporo ładniejsze wnętrze, ale wersja 5D która mnie najbardziej interesuje brzydka trochę:) Części chyba droższe niż do almery, ale nie ma tragedii.

Honda Civic VI - ceny części jak porównywałem wyraźnie wyższe, ale auto bardzo ładne i wygodne. Japońska wersja mi się nawet bardziej podoba, no ale jak wcześniej wspomniałem najpraktyczniejszy jest jednak 5 drzwiowy hatchback. Czy różnica jakościowa jest między wersją angielską a japońską na tyle znaczna?

No i Opel Astra II - czy to auto posiada jakieś większe wady? Słyszałem o skomplikowanym i drogim układzie wspomagania oraz ABS?

No i co jeszcze moglibyście mi polecić w tej cenie najlepiej z gazem bo jeżdzę na krótkie odcinki. Liczę na fachowe porady :)
albundy
Nowicjusz

Miejscowość: CK

13 Maj 2011, 12:00

Fiat Punto II,Daewoo Lanos,Nubira,VW Polo III,Opel Corsa B,VW Golf III.
Corolla E11 i Astra II nie za te pieniądze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Maj 2011, 12:54

Rady na pewno dobre gdyż to sprawdzone samochody, jednak w punto II siedziałem i jest strasznie plastikowy i nie zbyt wygodny aczkolwiek przestronny. Lanos ogólnie spoko i długo był moim faworytem, ale jak usiadłem w środku to wnętrze dużo mniej wygodne od mojej astry. Polo III - nad nim się zastanowię, może by się udało w dieslu 1.9? a Golf 3 odpada, już lepiej nowszą astrę :)
A z Japońskich nic ciekawego nie będzie
albundy
Nowicjusz

Miejscowość: CK

13 Maj 2011, 13:28

Lanos technologicznie ma sporo wspólnego z Astrą I. Trochę tandetny w środku, ale tak naprawdę za te pieniądze nie ma co oczekiwać luksusu.

Polo III albo Corsa B to trochę cofanie się w rozwoju, skoro posiadasz już Astrę I. Można się zastanowić nad zamianą na inną, nowszą Astrę I... .

Mogę też z czystym sumieniem polecić Fiata Bravo/Brava. Za 7 tys. zł znajdziesz zadbany egzemplarz w benzyniaku 1.6. Z gazem współpracuje bez problemu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Maj 2011, 13:53

Jeszcze może być Mitsubishi Carisma.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Maj 2011, 15:26

Popatrz sobie na alfe romeo 156 z silnikiem diesla 1.9 JTD oszczedna i niebrzydka

pozdrawiam
Xander
Nowicjusz

Miejscowość: Zachodniopomorskie

13 Maj 2011, 16:25

Za te pieniądze?Dobrze sie czujesz?W tych pieniądzach ciężko bedzie znaleść dobrą benzyne a Ty o dieslu mówisz.
Barol
Awatar użytkownika

13 Maj 2011, 23:47

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
oczywiscie sa to tylko propozycje autek , inne modele w podobnej cenie.

Dziwne jest to ze w jakikolwiek temat do 10k nie wejde lanos jest zawsze polecany. Aut do 7k jest sporo i raczej mozna spogladac wyzej niz daewoo lanos?

barol91 ummm
[link do oferty na Allegro wygasł] stargowac mozna,
156 za 7k w dieslu nie ma problemu, chyba ze mowimy o poliftowej, z tym ze nie ma o tym nigdzie wzmianki.
NoonVia
Nowicjusz

Miejscowość: tarnów

14 Maj 2011, 05:45

Widze że najtańsze sztuki,najpierw to trzeba obejrzeć a nie mówić że sie znajdzie.
Barol
Awatar użytkownika

14 Maj 2011, 07:36

na allegro jest drogo , wystarczy poszukac po gazetach , komisach i napewno cos sie znajdzie. Te nie wygladaja zle, poprostu starsze rocznikowo.
NoonVia
Nowicjusz

Miejscowość: tarnów

14 Maj 2011, 10:34

Szukać auta w komisie to tak jak szukać żołnierzy w szpitalu. Osobiscie polecam Mitsubishi Colt cj0
adziuk
Nowicjusz

Miejscowość: nory

14 Maj 2011, 10:39

od prywatnych osób szukaj a nie w komisach moja rada :] a zdarzaja się okazje, że ktoś chce szybko sprzedać, ja to bym jeszcze dozbieral ze 2 tys i astre 2 kupil sam nad taka mysle ;) tylko że rocznik 2004 min. Ale jak miales opla to wiesz jakie koszta sa utrzymania itp :]
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

14 Maj 2011, 17:27

Czy ja wiem,ojciec kupil Lanosa w komisie i wszystko bylo ok.
Barol
Awatar użytkownika

14 Maj 2011, 17:42

haha,kolejni fani okazji :mrgreen: Alfa 156 w dieslu za 7tys w db stanie haha :lol: a odnosnie komisow to tez nie narzekam,kupilem juz dwa auta w komisie i nie narzekam.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

14 Maj 2011, 18:32

Temat wydaje się idealnie pokrywać z moimi zapotrzebowaniami. Też szukam auta w granicach 7-8k i z gazem. Najlepiej właśnie hatchback 3 albo 5drzwi... Miałem kiedyś Fiata Bravo który został skasowany i musiałem go złomować. Popsuł mi się RAZ podczas zimy (rozrusznik), ALE... opinie nt Fiatów są jakie są... 90% powie, że Fiat to badziew. Ja niestety poza moim (być może wyjątkiem) nie mam zdania.
Teraz sprzedaje moje obecne auto i szukam czegoś jak w temacie. Czy Lanosy poza słabym wnętrzem i wysokim spalaniem mają jeszcze jakieś "wady szczególne" ? Słaba blacha, zawieszenie ? Obecne auto mam tak delikatne, że w zawieszeniu pada mi co pół roku coś...
hair of the dog
Nowicjusz

Miejscowość: łódź