Zmiana silnika w Czinkolu czy kapitalny remont

31 Sty 2010, 21:31

Witam

Dostałem Fiata Cinquecento 700 no niestety mało mocy dość słaby. Myślałem żeby wstawić silnik 1.1 z Seicento albo Cinquecento Sportinga lub też 900 z Czinkola albo generalny remont silnika 700. Co by było najlepszym rozwiązaniem ?? Nie chce zmieniać auta ponieważ nie mam kasy a stan blacharski czinkola jest rewelacyjny zero rdzy tylko kilka rys. Która z opcji będzie najlepszym rozwiązaniem?
Ralpf
Nowicjusz

Miejscowość: Kuźnia

31 Sty 2010, 21:39

Najlepiej kup silnik ze szrotu, ale tak by można było go odpalić na miejscu i posłuchać. Remont nie jest opłacalny, ale też zależy co i za ile. Silnik to koszt ok. 300-350 zł. Wiem, bo w moim byłym 900 cc wymieniałem, dlatego że do wymiany były szklanki, tłukł się jak sieczkarnia. A mechanicy doradzali wymianę silnika a nie jego remont. Ale w końcu wyszło tak, że całkiem się rozwalił i pojechał na złom do kasacji. A szkoda było bo autko zadbane i dobre, a wziąłem tylko 550 zł w Przeworsku w Impresji :shock:
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: Nie mam

31 Sty 2010, 21:46

Zaraz ze szrotu mam 1.1 poszukać tak?
Ralpf
Nowicjusz

31 Sty 2010, 21:49

Jak znajdziesz, ja znalazłem dwa 1100. A reszta to 900 i 700. Ale trzeba trafić na idealny, w którym da radę zobaczyć jak działa, czy się nie tłucze itd. I z małym przebiegiem. Trzeba dobrze szukać, nawet od Seicento podejdzie bo to ten sam motor.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 21:50

Nie koniecznie 1.1 ale też 900,silnik 700 w CC bywa dość awaryjny ze względu na gażnik Aisan który jest nie dość że wadliwy to ciężki do wyregulowania więc moja rada jest taka żebyś poszukał silnika 900 albo 1.1 i jak wyżej kolega napisał koszt takiego silnika to ok 300-350zł,poszukaj na allegro samych silników albo możesz jakiegoś CC na części.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Sty 2010, 21:55

Czy wymiana silnika jest dość skomplikowana ? Dajmy na to że mam książke serwisową i podstawową wiedze o silnikach. Nie mówie o regulacji silnika jedynie o jego przełożeniu. Narzędzia mam. Dam rade?
Ralpf
Nowicjusz

31 Sty 2010, 21:58

No nie wiem. Cięzko to stwierdzić. Wiadomo, że silnika sam rękoma nie przełożysz bo trzeba mieć podnośnik czy coś aby go unieść i zamieśćić na miejscu, albo włożyć od spodu. Przykręcić może łatwo, ale później wszystko powpinać, aby było na miejscu to już nie byle co. Montowałem w rurowcu silnik od Golfa III, to pamiętam ile to roboty we dwójkę, ale przynajmniej drugi kolega to mechanik z 15 letnim doświadczeniem. Przełożenie silnika wraz z regulacją itp. to 200-250 zł jak się pytałem mechaników. Po znajomości pewnie taniej.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 22:01

O to mnie zaskoczyłeś nie pytałem się o koszty. Wiadomo chcę zaoszczędzić pare groszy ;) Wiecie jak poznać dajmy na to w 900 czy dobrze silnik chodzi?
Ralpf
Nowicjusz

31 Sty 2010, 22:04

Tak, w 700 klekocze, zawory się tłuką. Nie spotkałem się z takim co by działał jak w 900. A koszty to na pewno mniejsze niż remont, bo np. za miesąc usra Ci się kolejna duperelka i znów koszty i tak w kółko. A tu kupisz silnik to może się uda że zrobisz kolejne 100 tyś.

Ps. Co do 900 jak poznać to raczej nie wiem dokładnie jak.
Burning
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Sty 2010, 22:32

A czy silnik 1.1 będzie pasował w miejsce 700 czy będzie trzeba coś przerabiać ?? i czy jakiś osprzęt z silnika 700 będzie pasował do 1.1 ?
Ralpf
Nowicjusz

01 Lut 2010, 00:13

Ralpf napisał(a):A czy silnik 1.1 będzie pasował w miejsce 700 czy będzie trzeba coś przerabiać ?? i czy jakiś osprzęt z silnika 700 będzie pasował do 1.1 ?
nie będzie :mrgreen: a ze szrotu to se słupki na ogrodzenie można kupować :evil:
kupując silnik to nie na rympał bo tani tylko porządnie, a po kupnie i tak trzeba mu srobić remont bop przecież nie wylądował na szrocie bądź na palecie prosto z fabryki :mrgreen: pamiętaj możesz zmienić jeden szrot na inny szrot ;) i co wtedy poczniesz?
z "nową" 700 nie będzie większych problemów masz osprzęt pasuje na łapy i do skrzyni elektryka zostaje jak jest z innym masz całą masę przeróbek, a jeśli zadajesz tak podstawowe pytanie raczej z nimi sobie sam nie poradzisz, a mechanik kosztuje i to czasem dużo więcej niż porządny silnik
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

13 Mar 2010, 00:07

Parafrazując jedną z wypowiedzi na tym Forum (nie będę wymagał żebyś szukał - przecież wystarzy założyć nowy, durny temat): "doprowadź silnik do stanu w jakim wyjechał z fabryki, potem baw się w modyfikacje".
mikolek
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice