Zmiana średnicy kół, o ile wzrośnie prędkość?

09 Wrz 2019, 04:41

szybki napisał(a):Przeszli z 16ek na 18ki... kalkulatorki pokażą większą prędkość a życie pokazało fucka czyli felgi 18ki spowolniły auto do 100km/h i to na ostro a vmax zmalał poniżej opcji na 16stkach. Nie wspomnę o spalaniu.

Bo to jest standard, że na większych felgach, są mniejsze opony(obwód koła). Sprawdź sobie w zamiennikach do różnych aut i w większości będzie tak jak piszę. Na przykładzie Outlandera-215/70/16>225/55/18.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Wrz 2019, 06:53

No będzie coś zrobione w tym temacie to dam znaka o efektach.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Wrz 2019, 16:26

@Kao a ile wyniosą Cię opony? Nie lepiej poszukać jakiejś innej skrzyni pod ten silnik z innymi przełożeniami lub z 5cioma biegami?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Wrz 2019, 17:01

To nie takie proste, można wsadzić skrzynie, jest kilka ktore podpasuja ale trzeba pamiętać że w T3 silnik jest mocno położony więc trzeba by było dzwon przerabiać dobierać sprzęgło, temat do zrobienia ale to już rzeźba więc lepiej odrazu pójść na grubo, wyrzucić tego starego kapcia i wsadzić TDI
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Wrz 2019, 09:14

Aha no ja tego nie widzę ale faktycznie jak tak jest jak piszesz to nie ma sensu lepiej później wymienić silnik ze skrzynią na TDI :) Wrzucić mu np. AVF i skrobnąć go na 170KM :)
Cichy77
Forumowicz VIP

20 Wrz 2019, 17:30

Cichy77 napisał(a):Wrzucić mu np. AVF i skrobnąć go na 170KM
za duzo elektroniki jest do ogarnięcia aby to sparować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wywrotki giganty to największe ciężarówki na świecie
    Wozidła sztywnoramowe to największe na świecie pojazdy kołowe. Ładowność największych z nich znacznie przekracza 300 t, a wielkość odpowiada dużemu jednorodzinnemu domowi. Zbudowanie tak imponujących rozmiarami pojazdów ...
    Lexus UX - hybrydowy crossover
    Jak podaje najważniejszy norweski dziennik biznesowy Dagens Næringsliv cytując szefa Lexus Norway, seryjna wersja nowego subkompaktowego crossovera Lexus UX zadebiutuje już wkrótce na salonie samochodowym w Genewie. ...

26 Wrz 2019, 12:40

Kao napisał(a):za duzo elektroniki jest do ogarnięcia aby to sparować
Szkoda bo to fajny silnik do modyfikacji. Jeździłem trochę taką wersją i w sumie podobna jest mocą do AWX ale ten drugi już w oryginale ma mniejszy moment obrotowy.

Jechałem raz AVF'em z mocą 216KM tyle wyszło z hamowni. Miał prawie 400Nm. To było auto takiego znajomego który chciał koniecznie wydusić jak najwięcej nie licząc się z problemami które mogą później wystąpić. Powiem szczerze że czuło się ta moc w A4 :mrgreen: Oczywiście po miesiącu sprzęgło z dwumasą nie dało rady :)
To co zauważyłem to ciężko było na dwójce przyspieszać wciskając gaz żeby nie zerwać przyczepności kół.
Cichy77
Forumowicz VIP

26 Wrz 2019, 16:26

Jakby to było moje auto to i pewnie projekt jakiś powstał ale to auto typowo weekendowe coś w stylu ''wybaczam mu wszystko'' bo wiadomo tu nie ma ani komfortu ani ekonomii ani prędkości :/
Są wariaty co i do żuka V8 4.2 wsadzali :)
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Wrz 2019, 08:17

Kao napisał(a):auto typowo weekendowe coś w stylu ''wybaczam mu wszystko'' bo wiadomo tu nie ma ani komfortu ani ekonomii ani prędkości
Haha, no tak po prostu się nim jedzie :wink:
Cichy77
Forumowicz VIP