REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Kao napisał(a):Jako że z matematyki cienizna więc...
doprowadzam do porządku Multivana T3, znajduje się tam skrzynia 4 co go czyni powolnym, prękość 90km/h jest przy obrotach 3300. Są zamontowane oryginalne koła czyli 14 185/? nie ma napisane ale obstawiam 70. Mam felgi 15 opona na nie 195/65 no i o ile % wzrośnie prędkość? Na maxa mogę wstawić 16 tylko jaką oponę zastosować aby uzyskać jak najlepszy wnik?
to nie wiele ale zawsze cośyeti65 napisał(a):nawet jak założysz 195/75/16 to prędkość wzrośnie o 6,77%, czyli zamiast stówki możesz jechać niecałe 107km/h.
Kao napisał(a):Ratujemy się wszystkim aby go jakoś pospieszyć, w pryszłości swapik na TDI z 5 skrzynią ale teraz trzeba coś wymodzić aby jak najmniej się męczył
yeti65 napisał(a):Oryginalne opony to pewnie 185/80/14, nawet jak założysz 195/75/16 to prędkość wzrośnie o 6,77%, czyli zamiast stówki możesz jechać niecałe 107km/h.
195/65/15 są mniejsze od tych 14
szybki napisał(a):To nie tak bo... przyśpieszysz go ale będzie się bardziej męczył.
yeti65 napisał(a):Choć Kao przy zmianie felg też będzie musiał uwzględnić odsadzenie felgi, to ja raczej korzystam z osobnego kalkulatora do opon i osobnego do felg.