Zmiana umowy kupna-sprzedaży a urząd skarbowy i PCC-3

27 Sty 2011, 13:23

Witam,

Mam następujący problem: kupiłem samochód. Odprowadziłem podatek w urzędzie skarbowym. W urzędzie miasta, okazało się że w dowodzie rejestracyjnym jest jeszcze dwóch współwłaścicieli samochodu których nie było na umowie. Oczywiście nie było problemu z podpisaniem umowy przez ww. osoby. Dzwoniąc do urzędu skarbowego otrzymałem informację że muszę 'kupić' od nich ich części, złożyć nowy druk PCC-3 i od nowa opłacić podatek. Nie rozumiem - czy to oznacza że na nowym PCC-3 mam wpisać tylko i wyłącznie tych dwóch współwłaścicieli i kwotę np 50 zł (że odkupiłem ich części za symboliczne 50 zł)? Czy od nowa wpisać pełną kwotę i całą trójkę właścicieli? Dodam jeszcze że z tego co pamiętam składałem kserokopię tej starej umowy i kserokopię dowodu rejestracyjnego. Swoją drogą zarejestrowałem dziś samochód na to stare PCC-3 i na starym druku PCC i nowej umowie jest pieczątka urzędu miasta "zarejestrowano". Miał ktoś z Was kiedyś taką sytuację?

Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam.
Bartonek
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

02 Lut 2011, 20:37

udaj się do urzędu skarbowego i zapytaj.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na rower w kasku czy bez?
    Zgodnie z obecnie obowiązującym w Polsce prawem rowerzyści nie mają obowiązku jazdy w kaskach, więc używać kasków czy nie? Statystyki i badania wskazują, że używanie kasku przez rowerzystów ogranicza ryzyko ...