26 Lip 2010, 13:25
Ja się zgadzam z kolegą RNI - jeżeli dzwoni się na policję w jakiejkolwiek sprawie i czy się podaje swoje dane osobowe czy nie, to policja nie ma prawa ( ustawa o ochronie danych osobowych ) podawać nikomu tych danych. I tak jak kolega RNI pisze - jeżeli coś takiego by się stało i ktoś kto dzwonił dowiedziałby się o tym i zgłosił to do prokuratury, to taki policjant leci z roboty z prędkością światła na wysokości lamperii z taką opinią, że go nawet za stróża nie przyjmą. Oczywiście z tą uwagą, że ten ktoś, kogo te dane wypłyneły z policji będzie na tyle odważny, że zgłosi to do prokuratury. I jeżeli coś takiego zostałoby ujawnione, to wie o tym od razu cała zainteresowana jedniostka policji oraz wiele okolicznych jednostek i następnym razem zanim policjant zrobi coś takiego to się tysiąc razy zastanowi czy warto. Osobiście wiem, że w miastach coś takiego się nie zdarzy, ponieważ ludzie są bardziej obyci z prawem i mniej się boją policji ( bardziej szczegółowo znają swoje prawa i prawa policji, straży miejskiej i innych jednostek ) i policjanci w takich miastach poprostu też się boją o robotę. Natomiast coś takiego może się faktycznie zdarzyć w mniejszych miejscowościach w okolicach malutkich miasteczek i wsi, gdzie wszystko żyje swoim życiem i rządzi się swoimi zasadami. No ale oczywiście tylko do czasu. Ludzie coraz częściej z większych miast wyjeżdżają na odpoczynek, do rodziny do takich właśnie mniejszych miejscowości i wydaje mi się, że nawet i tam policja będzie miała swoje jakieś obawy i też się zastanowią zanim udostępnią czyjeś dane.
Ale jedno jest pewne - im więcej będzie takich ludzi, którzy dzwonią, tym mniej będzie pijanych kierowców, bo się będą bali, że ktoś ich podkabluje. No a jeżeli wszyscy będą się bali takich telefonów, to pijaków na drogach będzie coraz więcej.
I jak widzimy takiego pijanego na drodze, to ma się co zastanawiać czy dzwonić czy nie, tylko pomyśleć o tym, że jak się teraz nie zadzwoni i ten kierowca po pijaku dojedzie do celu bez żadnych przeszkód, to następnym razem spowoduje wypadek, w którym uczestniczył będziesz ty sam bądz ktoś z twojej rodziny. I choćby tylko dlatego należy bez wahania dzwonić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...