Zmiana właściciela, brak zgody osoby na którą jest zarejestrowane auto

03 Paź 2022, 23:58

Witam , jakiś czas temu kupiłem auto , zarejestrowałem je na matkę żeby mieć niższe koszty ubezpieczenia , teraz gdy chce auto wsiąść na siebie rodzicielka nie chce mi go oddać , czy posiadając wszystkie papiery na niego , łącznie z fakturą jestem w stanie zmienić właściciela bez konieczności odwiedzania sądów czy raczej nie ma takiej opcji? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Przemo2240
Obserwowany

04 Paź 2022, 08:33

Przemo2240 napisał(a):zarejestrowałem je na matkę żeby mieć niższe koszty ubezpieczenia
Jak to zrobiłeś bo w umowie muszą być dane osoby na którą rejestruje się auto. Zerknij tu rejestracja-samochodu-na-inna-osobe-niz-w-umowie-vt55179.htm
Przemo2240 napisał(a):teraz gdy chce auto wsiąść na siebie rodzicielka nie chce mi go oddać
Nie możesz od tak na sebie przerejestrować potrzebna będzie umowa k/s lub akt darowizny nie wiem jak to wcześniej załatwiliście...?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Paź 2022, 14:22

Skoro auto jest zarejestrowane na matkę, to umowa k/s musi być na nią. Tak więc ona jest właścicielem auta i ma do niego prawo. Ty nie masz niestety nic do tego auta. Nawet, jak masz wszystkie dokumenty z tego auta. Tak naprawdę to dokumentu powinien mieć właściciel auta...
Zrobiłeś błąd rejestrując auto na matkę. Mogłeś ją zrobić współwłaścicielem. Wtedy miałbyś połowę auta. A tak to nic nie zdziałasz. Nawet jak udowodnisz, że to ty za to auto zapłaciłeś. Jedynie sprawa w sądzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...