Zmiana właściciela samochodu

03 Cze 2017, 19:08

Witam, mam pytanie, jestem właścicielką chevroleta cruze, w dowodzie rejestracyjnym widnieję jako pierwszy właściciel, natomiast współwłaścicielem jest mój tato (tylko ze względu na zniżki, ponieważ jestem nadal młodym kierowcą). Na co dzień autkiem jeżdżę ja i mój narzeczony na terytorium Niemiec. Myślimy o przerejestrowaniu auta na niemieckie tablice i z tego względu chciałabym "pozbyć się" mojego taty jako współwłaściciela a na jego miejsce "dać" współwłasność mojemu narzeczonemu. W ten sposób unikniemy problemów przy przerejestrowaniu. Mój tato mieszka na co dzień w Polsce i posiada swoje własne auto. Nie chciałabym aby musiał pokonywać tyle km aby podpisywać różne papierki w niemieckich urzędach.
Moje pytanie brzmi jak zabrać się do zmiany współwłaściciela ? Jaki jest czas oczekiwania i koszty z tym związane? I najważniejsze- jakie instytucje muszę odwiedzić?
Jeżeli ktoś z was, już kiedyś to robił, prosiłabym o porady. Pozdrawiam serdecznie, Dorota.
cruze1568
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chevrolet Cruze
Silnik: 2.0 TDI 163KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Cze 2017, 19:21

cruze1568 napisał(a):Moje pytanie brzmi jak zabrać się do zmiany współwłaściciela
Rezygnacja twojego "starszego"jako współwłasciciela tego samochodu/do załatwienia w WK/
cruze1568 napisał(a): na jego miejsce "dać" współwłasność mojemu narzeczonemu.
W tym wypadku nie powiem Ci dokladnie czy temat ten załatwisz na terenie Niemiec czy musisz to zrobić u nas...
cruze1568 napisał(a):najważniejsze- jakie instytucje muszę odwiedzić?
Głównie Wydzial Komunikacji w ktorym ten samochód jest zarejestrowany.Oczywiście wazna jest tez sprawa twojego "lubego".. :wink: Nie wiem w jaki sposób chcesz go dopisać jako współwlasciciela... :?: darowizna,sprzedaz ... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

03 Cze 2017, 19:45

Chciałabym załatwić to w Polsce, w wydziale komunikacji w którym rejestrowałam samochód, właśnie nie wiem na jakiej zasadzie to polega - "sprzedaż/darowizna" rezultatem ma być ja-właściciel, mój facet-współwłaściciel, obecny stan rzeczy ja-właściciel, mój tato- współwłaściciel
cruze1568
Nowicjusz

03 Cze 2017, 20:48

cruze1568 napisał(a):becny stan rzeczy ja-właściciel, mój tato- współwłaściciel
Musisz wypelnić/twoj starszy/druk zrzeczenia sie samochodu na Ciebie i udac się razem do WK.Na tej podstawie zostanie on wykreslony z DR jako wspólwłaściciel tego pojazdu.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Cze 2017, 20:53

Ps.Jak będziesz w WK popytaj się jak przeprowadzić dalsze czynności zeby współwłaścicielem został Twój "luby"...Myślę ze mozna dokonac darowizny na rzecz osoby obcej ale nie wiem jaka kwota jest wolna od podatku i czy nie potrzeba jest ingerencja notariusza...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

03 Cze 2017, 21:09

Migi60 napisał(a):Musisz wypelnić/twoj starszy/druk zrzeczenia sie samochodu na Ciebie i udac się razem do WK.Na tej podstawie zostanie on wykreslony z DR jako wspólwłaściciel tego pojazdu.
to nie takie proste. To prawda ze Twój ojciec bedzie musial napisac umowe darowizny czy tam coś w podoobie ale z dowodu nic nie beda wykreślać tylko bedziesz musiała go wymienic.
cruze1568 napisał(a):Myślimy o przerejestrowaniu auta na niemieckie tablice i z tego względu chciałabym "pozbyć się" mojego taty jako współwłaściciela a na jego miejsce "dać" współwłasność mojemu narzeczonemu. W ten sposób unikniemy problemów przy przerejestrowaniu.
mie jestem pewny ale wydaje mi sie ze polski urzad nie zarejestruje niemca jako wlasciciel auta jak i odwrotnie niemiecki nie zarejestruje Polaka. Napewno musialabys miec mieć niemiecki meldunek napewno cos jeszcze. Dla obcokrajowcow to nie jest takie łatwe
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Inteligentne oświetlenie MATRIX LED ŠKODY bez tajemnic
    Co dokładnie kryje się pod nazwą oświetlenie Matrix LED, które zastosowano w najnowszym odświeżonym modelu ŠKODY SUPERB? Jakie są zalety tej technologii i dlaczego zapewnia jeszcze większy poziom bezpieczeństwa ...
    Wyposażenie na każdą wyprawę
    Jak przetrwać samochodową wyprawę w teren, do leśnej głuszy lub… na kemping? Jesteśmy coraz wygodniejsi i chcemy ułatwiać sobie życie. Nawet, jeśli pragniemy spędzić kilka dni jak Bear Grylls, możemy przy tym podarować ...

04 Cze 2017, 00:46

We trójkę jesteśmy polakami ;) ja, mój ojciec i mój facet. Mieszkamy w Niemczech, tu pracujemy i tu jesteśmy zameldowani. Mój tata mieszka w Polsce. Ze względu na to, ze Niemiecka policja coraz częściej łapie i kontroluje auta na zagranicznych tablicach, mamy ta świadomość że kiedyś będziemy zmuszeni przerejestrować auto aby mieć niemieckie ubezpieczenie i rejestrację. Ogólnie jeżeli ktoś pracuje i jest zameldowany w DE ma czas 6ciu miesięcy na przerejestrowanie swojego auta. Jeśli ta chwila nadejdzie, aby zmienić tablice na niemieckie, będzie potrzebny podpis oraz zgoda współwłaściciela pojazdu czyli mojego ojca. W tym przypadku ten będzie zmuszony przyjechać tutaj tylko po to żeby podpisać kilka świstków. Lepszym rozwiązaniem dla mnie byłoby aby on przestał być współwłaścicielem. Z racji tego że auto jest moje i mojego faceta, chciałabym żeby to on był współwłaścicielem. Wtedy w razie gdyby coś się stało wszystko załatwimy we dwoje bez ingerencji mojego ojca
cruze1568
Nowicjusz

04 Cze 2017, 07:25

Więc w takim razie tak jak pisałem wyżej, umowa darowizny swojej części podpisana przez Twojego ojca i idziesz z tym do AK w którym auto jest zarejestrowany. Tam wypełniasz nowe wnioski i od tamtej chwili auto jest tylko Twoje a jak to u Niemca to nie wiem musisz się dowiadywać w niemieckim WK
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4