Zmiana współwłaściciela na właściciela i przegląd techniczny

24 Lut 2013, 09:37

Proszę o fachową poradę! Otóż jestem współwłaścicielem samochodu, osobowego, a mój teść w dowodzie rejestracyjnym figuruje jako właściciel. Praktycznie auta tego używam tylko ja. Chciałbym być jedynym jego właścicielem Jak wyglądają po kolei procedury zmiany w dowodzie rejestracyjnym, ile to trwa, kosztuje,gdzie mam się udać? czy teść musi ze mną chodzić po tych wszystkich urzędach żeby zrzec się własności pojazdu???Aktualnie mam wbitych już 6 pieczątek w dowodzie jeśli chodzi o przegląd i nie mam już miejsca na wbicie kolejnych...czy po zmianie współwłaściciela na właściciela dostanę nowy dowód rejestracyjny z pustymi miejscami na pieczątki???I jeszcze jedno pytanie: czy muszę przy tych wszystkich formalnościach mieć kartę pojazdu skoro ją posiadam (bo jak go kupiłem to było przywiezione z Włoch). Z góry dziękuję za rzetelne odpowiedzi.
geochomik
Obserwowany

Auto: Opel Corsa B

24 Lut 2013, 09:57

geochomik napisał(a):czy po zmianie współwłaściciela na właściciela dostanę nowy dowód rejestracyjny z pustymi miejscami na pieczątki???I
geochomik napisał(a):Chciałbym być jedynym jego właścicielem
Nie ma najmniejszego problemu..Wystarczy ze teściu spisze akt darowizny na Ciebie i jestes jedynym wlascicielem"fury".. :wink:
geochomik napisał(a):ile to trwa, kosztuje,gdzie mam się udać?
Nic nie kosztuje a trwa chwila moment/pod warunkiem ze wartośc rynkowa samochodu nie przekracza 10.000.-.../
geochomik napisał(a):czy teść musi ze mną chodzić po tych wszystkich urzędach żeby zrzec się własności pojazdu??
Absolutnie nie... :D Tak...
geochomik napisał(a): czy muszę przy tych wszystkich formalnościach mieć kartę pojazdu skoro ją posiadam (bo jak go kupiłem to było przywiezione z Włoch).
Przy wymianie DR musisz mieć KP samochodu w WK...Wszelkie zmiany w samochodzie typu:własciciel,nr.rej.pojazdu,montaz i demontaz haka itp.muszą byc wpisane....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Lut 2013, 13:18

A nie ma czasami tak, że będzie musiał wymienić DR? Po pierwsze z tego powodu, że musi samochód przerejestrować na siebie ( czyli zmiana danych osobowych właściela p[ojazdu i ewentualnie tablice + naklejki, jeżeli teść mieszka w innym powiecie, a po drugie, że nie ma miejsca na pieczątkiz przeglądu? I za wymianę DR się chyba płaci?
No i ubezpieczenie - może się okazać, że trzeba będzie zapłacić róznicę w składkach...
Więc nie do końca nic to nie kosztuje :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

DS E-TENSE FE 19 - bolid Formuły E nowej generacji
    Bolid Formuły E nowej generacji został zaprezentowany na torze. DS E-TENSE FE 19 ma za sobą pierwsze kilometry, które pokonał w pobliżu siedziby DS Performance w Wersalu. Próba nie była ścisłym testem – ...