Zmiana zbiorknika LPG

01 Lut 2012, 11:41

Witam,

Mam dylemat , - posiadam lanosa 1,5 16V 100km. od 2002roku mam założoną instalację gazową Landi Renzo - nigdy nie miałem z nią problemów.

W lutym kończy mi się homologacja na butlę więc muszę ją wymienić i tutaj pojawia się dylemat. obecnie butla to walec w bagażniku umieszczona na prawej burcie. Z przyczyn praktycznych chciałbym ją umieścić w kole. jednak dowiedziałem się, że wygada to wymiany kilku elementów.
Brałem przez chwilę pod uwagę zmianę instalacji na inną ale chyba nie ma to większego sensu.

Pytanie moje brzmi czy lepiej pozostać przy walcu tak jak jest czy wymieniać na butle w koło ??? i przy okazji gdzie na terenie Katowic mogę coś takiego zrobić aby było tanio a zarazem fachowo ! ?
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

02 Lut 2012, 07:11

W/g mnie jedyna zmiana dotyczy nowego poprowadzenia przewodu zasilającego i ładującego, czy da sie wykorzystać stare - raczej wątpię ..
Butlę masz pewnie 60 a w kole nie będzie więcej niż 45 .. częściej trzeba będzie tankować ..
Poza tym same zalety - koło zapasowe mniej miejsca zajmuje niż butla i można złożyć siedzenia ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

02 Lut 2012, 09:07

obecnie mój "walce" też ma 45 litrów więc wymieniają na butle do koła mam ten sam zapas paliwa ....
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

04 Lut 2012, 07:40

Czyli, że problem jest tylko w podłączeniu ...
Ja mam toroid i raczej na butle bym sie nie zamienił ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

05 Lut 2012, 16:28

Przecież możesz zalegalizowac swój zbiornik zamiast go wymieniać.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

09 Lut 2012, 19:04

Ja do dzisiaj żałuję,że butli nie zalegalizowałem,niby podobno koszty podobne,tzn.mnie oszukano,to inna sprawa,jak diabli żałuję tego ,że nie przedłużyłem legalizacji!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...