Znak drogowy

11 Lut 2008, 00:34

Zobaczylem znak ograniczenia predkosci do 40, pod ktorym umieszczona byla tabliczka: Zakaz dotyczy TIR od godziny X do Y Czy cięzarówkę bez karnetu TIR dotyczy ten znak?
ukcio
Nowicjusz

15 Lut 2008, 00:55

Mi (mimo iż nie wiem nic o tym kompletnie) wydaje się, że nie dotyczy to tego pojazdy bez karnetu. TIR - pojazd posiadający karnet przewozi towary,, czyli około 30t czegoś tam, dlatego obniżono ich prędkość na tej drodze. Zwykła cięzarówka jeżdząca bez tych obciążeń nie stwarza takiego zagrożenia (tu: niszczenie dróg) dlatego powiedziałbym, że ten zakaz nie jest dla niej.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

16 Lut 2008, 13:30

Troszkę to skomplikowane jest.TIR oznacza Międzynarodowy Tranzyt Drogowy...Czyli teoretycznie jeżeli masz ciężarówkę(np. Scania) i jeździsz tylko po kraju,czyli nie uczestniczysz w tranzycie międzynarodowym,to ten zakaz cię nie obowiązuje.Co do wagi pojazdu to raczej nie ma ona tutaj znaczenia.Samochody ciężarowe przewożące towary po kraju wożą nie jeden raz te same ładunki co te,które jeżdżą za granicę.
Wg mnie,Inżyneria ruchu drogowego,zarządzająca ta drogą,poszła na łatwizne i bezmyślnie(nic nowego) postawiła taką tabliczkę,mając na myśli wszystkie samochody ciężarowe.Ale nie pomyśleli,że nie wszystkie samochody ciężarowe,są TIR-ami.Podejrzewam,że w tym miejscu nie powinna być tabliczka mówiąca o TIR-ach,tylko określająca konkretny tonaż.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2008, 00:32

Rozporządzenie o znakach i sygnałach nie określa co to jest TIR ( Kodeks drogowy też nie) i nie przewiduje stosowania takich tabliczek (ani napis TIR ani godziny obowiazywania dla B-33) Ja bym interpresował, że dotyczy wszystkich samochodów cieżarowych o DMC > 3,5 tony. Przy policancie możesz sie jeszcze wykłucać ze dotyczy zespołów pojazdów składających sie z sam. cież dmc>3,5 tony + przyczepa inna niż lekka. Pozdrawiam
borys_q
Nowicjusz

19 Mar 2018, 11:05

Bardzo dziwne i raczej niezgodne z przepisami oznaczenie ponieważ nie ma czegoś takiego jak TIR a pojazd o masie powyżej 3,5t czyli potocznie mówiąc ciężarówka, pod znakiem ograniczenia ustawia się wówczas Tabliczkę podznakową T23b która wskazuje ograniczenie dla pojazdu o masie całkowitej powyżej 3,5t. takie oznakowanie przeważnie znajdziecie przy wjeździe do miejscowości
Potrzebujesz pomocy dotyczącej organizacji ruchu drogowe / znaków drogowych, chętnie pomogę w rozwiązaniu problemu.
kupznak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 21 12 1982
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Ducato
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi RS 5 Cabriolet - dostępny w polskich salonach
    Audi RS 5 Cabriolet miało swoją polską premierę na targach Poznań Motor Show 2013. Teraz, ten sportowy i bardzo elegancki model jest dostępny w salonach sprzedaży Audi na terenie całego kraju. Nowe dynamiczne Audi kosztuje ...