Znak teren zabudowany D-42

27 Kwi 2017, 11:26

Witam, mam pytanie odnośnie białej tablicy, czyli znak informujący teren zabudowany. I takie pytanie czy jak jadę i widzę ten znak to kiedy mam zwolnić do 50km/h czy jak minę ten znak wtedy mam informacje że wjeżdżam w teren zabudowany i mam zwolnić, czy jak już widzę z daleka ten znak to mam już zwalniać że przy mijaniu z tą tablicą mam już jechać 50km/h? Co prawda te znaki w Polsce tak są często umieszczone że czasem w ostatniej chwili go zobaczę i ostro hamuję.
PiotrMSC
Początkujący

Miejscowość: Lublin

27 Kwi 2017, 15:22

Widząc go z daleka powinieneś zacząć zwalniać w taki sposób żeby przy mijaniu tego znaku jechać już z dozwoloną za nim prędkością czyli 50km/h.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

03 Maj 2017, 11:32

Tak jak pisze kolega wyżej - jak miniesz znak, masz już jechać 50km/h. Każdy znak, nie tylko ten, obowiązuje od miejsca, w którym stoi. A więc do każdego praktycznie znaku musisz zastosowćś się wcześniej. Jak widzisz ograniczenie prędkości 70km/h, to od tego znaku już musisz mieć 70 km/h. To tak samo jak ze znakiem zakaz zatrzymywania się - przed znakiem możesz, za znakiem już nie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2017, 12:16

MotoAlbercik napisał(a):Każdy znak, nie tylko ten, obowiązuje od miejsca, w którym stoi.

Jeśli nie ma pod nim tabliczki T-21. :naughty:
MotoAlbercik napisał(a):jak miniesz znak, masz już jechać 50km/h

Gdzieś na forum spotkałem się z oburzonym kolegą, co nogę z gazu zdjął w momencie mijania znaku, zanim prędkość wytracił został zmierzony i ukarany - jak to określił "za hamowanie silnikiem".. :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

03 Maj 2017, 12:31

Co racja to racja :) O T21 zapomniałem, ale jak dobrze kojarzę, to T21 jest chyba tylko przy znaku A7.
Nie mniej jednak jeżeli chodzi o D42, to takie tabliczki nie występują i 50 km/h obowiązuje od miejsca, w którym ten znak stoi.
Ale czasem można spotkać pod D42 B33 z np. 40. Wówczas na całym odcinku tej drogi obowiązuje nie 50, ale 40 km/h. I warto o tym pamiętać :) To tak na marginiesie...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Maj 2017, 13:25

Napisałeś "każdy znak".. Oczywiscie, że nie pod każdy znak ta tabliczka "pasuje" ale opcja jest.
MotoAlbercik napisał(a): można spotkać pod D42 B33 z np. 40

Można - obowiazuje na obszarze całej miejscowosci wtedy - do znaku D-43 lub nastepnego D-42..
A co gdy znak ograniczenia jest nad znakiem D-42 ? Widziałes taki układ ?
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
    Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...

03 Maj 2017, 13:50

silvo44 napisał(a):A co gdy znak ograniczenia jest nad znakiem D-42 ? Widziałes taki układ ?

Powiem szczerze że nie - widziałem kilka razy, ale zawsze znak był pod tablicą. Jak dobrze pamiętam na jakimś forum, nie wiem, czy nawet nie na naszym była dyskusja, gdzie ten znak ma być. I to, że znak umieszcza się pod tablicą D42 jest zapisane w jakimś rozporządzeniu. Nie wiem tylko czy o znakach i sygnałach czy o umieszczaniu znaków czy coś podobnego. Ale jest to w ustawie określone. Tak samo określone jest umieszczanie tabliczek pod znakami - muszą być pod znakiem. Nie nad ani obok.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika