Znikający płyn chłodniczy i "majonez" w zbiorniczku.

22 Lis 2021, 22:23

Witam.
Od jakiegoś czasu a w zasadzie od dłuższego mam pewien problem. Kilka 2 miesiące temu ubyło mi płynu chłodniczego którego dodałem lecz po jakimś czasie płynu znowu było za mało, zdecydowałem się dodać do zbiornika płyn do uszczelniania chłodni i uzupełnić płyn. Półtora miesiąca płynu było wystarczająco. Kilka dni temu wróciłem do domu wieczorem samochodem i płynu było wystarczająco ponieważ żadna kontrolka poziomu nie migała ale następnego dnia rano trzeba było dolać aż przęsło pół litra płynu, dolalem ale sytuacja z znikaniem płynu powtórzyła się wczoraj, znowu przez noc zniknęło pół litra płynu. W zbiorniku płynu chłodzącego jest "majonez" przy wlewie oleju także. Tuż po odpaleniu silnika obroty są około 900 i wskaźnik nieznacznie opada i się podnosi. Dziennie przejeżdżam jednym kursem 25 kilometrów. Czy to może być jedynie uszczelka pod głowicą czy może być coś innego.
Bartek032424
Nowicjusz

22 Lis 2021, 23:57

A czyżby to waćpan ma jakiegoś tam wieśwagena z motorem 1,6 SR AKL ? A nie raczył zakładając temat tego napisać . Sprawdził , obejrzał czy nie ma wycieków płynu chłodniczego tak naokoło ? Czy tylko patrzy na zbiorniczek i leje ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lis 2021, 12:02

Cześć, na moje oko to uszczelka pod głowicą. Zaboli :(
Cyjas
Nowicjusz

Zdjęcia: 40
Prawo jazdy: 04 08 1984
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Fiat Tipo
Silnik: 1,4 95
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2020
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes GLS - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Oznaczenie GLS pojawiło się w 2015 roku wraz z faceliftingiem drugiej generacji tego modelu, która funkcjonuje na rynku od 2012 roku. Ceny najtańszej odmiany niemieckiego auta zaczynają się zgodnie z cennikiem od 374 ...